Reprezentanții fostei și actualei guvernări se acuză reciproc de faptul că situația macroeconomică a României s-a deteriorat în timpul mandatului adversarilor politici.

În timp de actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, l-a acuzat pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că Finanțele s-au împrumutat la costuri foarte mari, îndatorând nemotivat țara, acum a venit rândul reprezentantului PSD să îl acuze pe liberal că slăbește poziția externă a României.

Ușoară apeciere

Dacă la nivelul împrumuturilor efectuate de pe piața internă, performanța celor doi este oarecum comparabilă, așa cum a arătat deja Capital, poziția României pe piețele externe a înregistrat o ușoară apreciere, cel puțin în prima lună în care guvernul liberal a fost instalat la Palatul Victoria.

Astfel, poziția externă a României și percepția piețelor asupra riscului suveran al țării noastre s-au îmbunătățit ușor în luna noiembrie, după preluarea actului guvernării de către Executivul condus de Ludovic Orban, se arată în buletin lunar publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.

Randamentul obligațiunilor

Iar randamentul obligațiunilor guvernamentale cu maturitatea la 5 ani a crescut cu 3% în noiembrie 2019, în comparație cu luna precedentă, atingând o valoare medie de 4,02% pe an.

Mai mult decât atât. Cotațiile CDS la 5 ani, în dolari, pentru România au scăzut în noiembrie 2019, ajungând la o valoare medie de 89,98 puncte procentuale, în comparație cu octombrie 2019, când erau la nivelul de 90,66 puncte procentuale, indică sursa citată.

Un alt aspect pozitiv remarcat de ASF este că diferența dintre randamentele obligațiunilor de stat la 10 ani emise de Germania și România a înregistrat o diminuare în intervalul octombrie – noiembrie 2019.

Evaluarea riscului de țară

Trebuie menționat că CDS-urile sunt instrumente derivate de pe piața de capital care permit transferul riscului de credit. Astfel, cel care vinde un CDS  – credit default swap – se obligă să acopere pierderile atunci când debitorul intră în incapacitate de plată.

La nivelul unui stat, CDS-urile reflectă prețul riscului de țară. În consecință, cu cât CDS-urile cresc, cu atât costul de finanțare al țării se majorează. De precizat că piața pe care se tranzacționează aceste contracte nu este reglementată.