Mesajul Guvernului a fost destul de clar. Firmele cu capital privat nu pot spera la o imbunatatire a mediului de afaceri i viitorul apropiat. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, contributii care aproape tripleaza costurile cu forta de munca, nu va avea loc mai devreme de 2001. Noul proiect de lege privind regimul investitiilor straine itimpina opozitia hotarita a Ministerului Finantelor Publice. Ratiuni de ordin bugetar nu permit o reducere de taxe. Modificarile aduse pina acum legi
Mesajul Guvernului a fost destul de clar. Firmele cu capital privat nu pot spera la o imbunatatire a mediului de afaceri i viitorul apropiat. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, contributii care aproape tripleaza costurile cu forta de munca, nu va avea loc mai devreme de 2001. Noul proiect de lege privind regimul investitiilor straine itimpina opozitia hotarita a Ministerului Finantelor Publice. Ratiuni de ordin bugetar nu permit o reducere de taxe. Modificarile aduse pina acum legislatiei privatizarii mai mult au icurcat contractele, chiar daca ideea a fost aceea de a face procesul mai transparent si mai usor controlabil. S-a vorbit, i treacat, despre modificarea Legii privatizarii si despre simplificarea legislatiei i materie de fiscalitate. Deocamdata, cele doua initiative au ramas la stadiul de declaratii. Singurele care s-au bucurat de oarecare atentie sunt itreprinderile mici si mijlocii.
Ratiunile de ordin bugetar nu impiedica isa Guvernul sa imbratiseze cauza companiilor de stat, cauza de multe ori pierduta din start. De la stergerea datoriilor, pina la subventii si ajutoare de stat, Cabinetul face uz de aproape toate metodele de sprijin pe care le poate folosi.
Rezultatele pot fi discutate, dar actiunile i sine denota, mai degraba, o viziune centralista asupra economiei decit una capitalista.
Pe scurt, itr-o enumerare itimplatoare, iata care ar fi masurile la care ministrii cabinetului Nastase au facut referire i ultimul timp. L