Unităţile e care produc energie electrică vor fi incluse în două noi companii energetice. Proiectul de act normativ privind constituirea celor doua companii energetice a fost finalizat şi poate fi aprobat în şedinţa de luni a guvernului. "Documentul care înfiinţează cele două companii, discutat şi în şedinţa CSAT, este finalizat şi poate fi aprobat luni de Guvern", au arătat surse citate de Mediafax. Potrivit ultimei forme a proiectului prezentată recent de Mediafax, prima
Unităţile e care produc energie electrică vor fi incluse în două noi companii energetice. Proiectul de act normativ privind constituirea celor doua companii energetice a fost finalizat şi poate fi aprobat în şedinţa de luni a guvernului.
„Documentul care înfiinţează cele două companii, discutat şi în şedinţa CSAT, este finalizat şi poate fi aprobat luni de Guvern”, au arătat surse citate de Mediafax.
Potrivit ultimei forme a proiectului prezentată recent de Mediafax, prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură:
– complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale,
– Nuclearelectrica,
– sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica,
– Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea:
– filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica
– va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica,
– filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina,
– părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.
Guvernul se reuneşte luni în şedinţă, având ca temă principală de discuţie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitară în sectorul bugetar.
Proiectul de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale, Electra şi Energetica, a fost prezentat, joi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Surse oficiale au declarat, la 8 ianuarie, că Guvernul a decis să amâne avizarea celor două companii, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat MECMA să opereze o serie de modificări de natură juridică în actul normativ care înfiinţează cele două entităţi.
În urma proceselor de divizare şi fuziune, Hidroelectrica îşi încetează existenţa.
Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale asupra mediului concurenţial.