ICR a fost condus inițial de către fostul ministru al Educației Andrei Marga, fiind urmat de Lilian Zamfiroiu, care a fost apoi înlocuit de Radu Boroianu, care l-a rândul său a fost schimbat cu Liliana Țuroiu.
Viorel Badea, președintele Comisiei de Cultură și Media din Senat a confirmat faptul că Institutul Cultural Român va trece, printr-o ordonanță de urgență, sub conducerea directă a premierului Florin Cîțu. De asemenea, parlamentarul a precizat că va fi schimbată și misiunea instituției.
„Noua instituție care se va recrea va trebui să-și eficientizeze efortul în străinătate, ar trebui să ne fixăm activitatea nu numai pe promovarea culturii românești către cetățenii statelor unde ICR are filiale, ci și către comunitățile românești din aceste state, pentru că diaspora românească are cu totul și cu totul alt profil decât îl au celelalte comunități. ICR ar trebui să promoveze cultura românească în comunitățile românești de pretutindeni”, a declarat Viorel Badea la Radio România Cultural.
Acesta a vorbit de crearea de noi filiale în străinătate, precum în Grecia sau Irlanda și a punctat și o extindere a activității ICR spre comunitățile de basarabeni din Europa.
Intelectualii români, nemulțumiți de aceste schimbări
De cealaltă parte însă, intelectualii din Românii sunt nemulțumiți de aceste schimbări în privința ICR.
„Există deja organisme guvernamentale care au această misiune. Există chiar și în interiorul ICR un astfel de departament. Dl Badea nu pare să știe asta. Și asta e grav.
Dar cel mai grav e că acest nou ICR va însemna decuplarea definitivă a exportului de cultură română de la piețele culturale occidentale. Ceea ce va duce la izolaționism, la accentuarea complexelor noastre periferice, la ratarea unei sincronizări instituționale cu cultura europeană contemporană – pe care, între 2005 și 2012, o reușiserăm miraculos de rapid”, a scris poetul Radu Vancu.
Acesta, alături de scriitorul Mircea Cărtărescu, dar și de alți intelectuali au inițiat și semnat o scrisoare deschisă, în 2015, prin care cereau încă de atunci ca ICR să revină la Președinție.
AUR se opune trecerii ICR în subordinea Guvernului
De asemenea, și cei din AUR se opune trecerii ICR din subordinea Senatului în cea a Guvernului, pentru a nu politiza „un domeniu prin excelenţă cultural”, a declarat săptămâna trecută copreşedintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
„Se mai pune la cale o schimbare legislativă importantă, se încearcă trecerea ICR din subordinea Senatului în subordinea Guvernului, ceea ce ar politiza un domeniu prin excelenţă cultural şi ar face imposibilă derularea unor proiecte culturale de afirmare a culturii naţionale în străinătate foarte necesare. Noi nu suntem de acord cu această schimbare, ne opunem în mod susţinut, vom vota împotriva acesteia. Dacă ea totuşi se petrece, (n.r. schimbarea legislativă) este în dauna intereselor naţionale”, a precizat Târziu la o conferinţă de presă.