Așadar, Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect care îi vizează pe fermierii cu datorii. Potrivit proiectului, este propusă suspendarea datoriilor restante, a ratelor bancare și dobânzilor pe care le datorează fermierii afectați de secetă.
Fermierii afectați de secetă scapă de datorii
Proiectul de act normativ inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prevede următoarele:
„ (…) se suspendă de drept începând cu data solicitării, rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare”.
Totuși, trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a beneficia de această măsură:
- solicitarea de suspendare înaintată către creditori trebuie să fie însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat / încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anului 2022, primăvara anului 2023, primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024;
- dobânda la credite, percepută de către creditor debitorului, trebuie să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.
Potrivit proiectului, starea de calamitate în agricultură urmare manifestării fenomenului de secetă pedologică „este asimilată unui caz de forță majoră sau caz fortuit, în sensul prevăzut la art.1351 din Codul Civil aprobat prin Legea nr.287/2009, republicată”.
„Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii prevăzuți la alin. (1) trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024”, mai arată proiectul.
Băncile, IFN-urile, societățile de leasing și alți creditori nu au voie să ceară insolvența sau executarea silită a fermierilor
De asemenea, Ministerul Agriculturii a cerut o altă măsură în favorul fermierilor afectați de secetă. Potrivit acesteia, băncile, IFN-urile, societățile de leasing și alți creditori nu au voie să ceară insolvența sau executarea silită a fermierilor.
„Creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la inființarea și producția agricolă vegetală, nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025”, este scris în proiectul de ordonanță.