Comisia pentru Muncă din Senat a dat raport de respingere, marţi, proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august. Raportul de respingere a fost adoptat cu unanimitate de voturi, respectiv ale celor şase membri ai PSD din comisie. La dezbaterea ordonanţei nu a fost prezent niciun senator din partea puterii.
PSD: Jocul Guvernului induce oamenilor nesiguranţă şi neîncredere
Preşedintele Comisiei pentru Muncă, senatorul Ion Rotaru, a propus un raport de respingere a ordonanţei pe motiv că orice prorogare înseamnă afectarea drepturilor a 3,6 milioane de copii.
„Eu cred că este fundamentată această lege şi ea trebuie să intre în vigoare imediat, după ce sunt parcurse etapele pe circuitul parlamentar. Orice prorogare înseamnă afectarea drepturilor a 3,6 milioane de copii (…). Cred că acest joc pe care îl face Guvernul de-a alba neagra cu pensiile, cu salariile, cu alocaţiile este menit să inducă o stare de spirit în rândul oamenilor de neîncredere, de nesiguranţă şi de aşteptări inutile. PSD şi-a asumat, la momentul respectiv, o lege a salarizării, o lege a pensiei, am aplicat de fiecare dată prevederile legii, avem astăzi o lege care vizează majorarea alocaţiei şi ea trebuie să fie aplicată, aşa cum a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedinte”, a declarat Rotaru.
Parlamentarii puterii, criticaţi pentru absenţă
Totodată, senatorii PSD au criticat lipsa de la dezbatere a colegilor de la putere.
„Eu cred că şi atitudinea parlamentarilor membri în comisie care reprezintă puterea de a nu participa la această şedinţă şi de a nu se expune oprobriului public în ceea ce priveşte votul pe care l-ar fi dat în comisie spune foarte multe cu privire la motivul adevărat pentru care Guvernul PNL ocoleşte dezbaterea şi îşi asumă răspunderea pe prevederi legislative discutabile, pe care românii nu le doresc”, a afirmat senatorul PSD Florian Bodog, potrivit Agerpres.
Bugetul nu include bani pentru alocaţii în acest moment
Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că bugetul de stat, aşa cum a fost el asumat de Guvern în Parlament, nu include bani pentru alocaţii în acest moment, însă a asigurat că Executivul, la prima rectificare bugetară, va mări alocaţiile copiilor în conformitate cu legea.
„Până la urmă, această dublare a dublării alocaţiilor, pentru că această dublare a fost făcută pe legea iniţială care a fost promovată de liberali, a venit ca un amendament în Comisia pentru muncă, fără niciun fel de dezbatere anterioară în ceea ce priveşte dublarea alocaţiilor, impactul bugetar şi, mai cu seamă, sursele de finanţare pentru a acoperi acest impact bugetar. Guvernul Orban susţine creşterea alocaţiilor, numai că aşa cum este croit acum bugetul, nu există sursa de finanţare la acest moment. De aceea, a fost un angajament clar că la prima rectificare bugetară vom proceda în sensul măririi alocaţiilor copiilor. Deci, nici gând să nu dorim creşterea alocaţiilor, nici gând să nu susţinem o astfel de iniţiativă, ci, pur şi simplu, pornind de la cum a fost croit bugetul de stat, nu există în acest moment posibilitatea pentru această creştere”, a explicat Constantin.
Suma totală plătită pentru acoperirea acestor drepturi în anul 2019 este de 6,4 miliarde de lei, iar pentru anul 2020, prin aplicarea legii în cauză, s-a estimat un buget de 7,419 miliarde de lei, potrivit expunerii de motive.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca scop prorogarea, până la 1 august 2020, a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocaţiilor pentru copii în vederea eficientizării exerciţiului financiar în primul semestru al anului 2020, pentru asigurarea echilibrului şi predictibilităţii cheltuielilor bugetare în ceea ce priveşte aplicarea tuturor normelor legale în vigoare, inclusiv mărirea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii.
Senatul este prima Cameră sesizată.