Adrian Nastase a inteles ca declaratiile politice nu au nici un fel de importanta in fata investitorilor straini, daca nu sunt insotite de masuri clare de atragere a fluxurilor de capital catre Romania.
„Romania a intrat, dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut, intr-o zona pragmatica din punct de vedere economic si politic si a inteles ca stabilitatea legislativa este un factor important pentru investitii”, a declarat Nastase, cu ocazia vizitei facute la Berlin in luna iulie.
El a transmis oamenilor de afaceri din Germania ca se pot implica in implementarea unor proiecte privind epurarea apelor reziduale, gestionarea materialelor toxice, reconstructia ecologica, in proiecte de comunicatii si IT, constructii de masini, modernizare de cai ferate si drumuri, precum si in dezvoltarea activitatilor industriale din zonele rurale, cu accent pe industria alimentara. „In toate aceste activitati, sectorul bancar joaca un rol foarte important si sper ca bancile germane sa deschida la Bucuresti, in curand, o structura care sa sprijine evolutia schimburilor comerciale bilaterale”, a spus Adrian Nastase.
Bernd Borchardt, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la Bucuresti, crede insa ca autoritatile romane mai au de lucru la capitolul stabilitate legislativa. „Doresc sa precizez faptul ca in deplasarile mele prin tara am constatat, de fiecare data, atitudini foarte diferite ale administratiei locale fata de investitorii din strainatate”, spune Borchardt. Astfel, oficialul german explica faptul ca in unele regiuni „interesul se epuizeaza in declaratii de genul: ne intereseaza investitiile straine; in alte capitale de judet, insa, mi s-a inmanat material documentar vast privind punerea la dispozitie a unor suprafete pentru industrie, care contine date exacte referitoare la pret, la infrastructura existenta etc.”.
Din punctul de vedere al administratiei locale, se poate constata faptul ca prestatorii de servicii s-au stabilit mai ales in Bucuresti. „Pentru amplasarea productiei aici, Bucurestiul a devenit, se pare, deja prea scump”. In momentul de fata, productia companiilor germane se realizeaza mai ales la vest de Carpati, in Transilvania si in Banat. „Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, legaturii existente cu germanii din Romania, iar pe de alta parte, apropierii mai mari de Germania”, spune Borchardt. Multi intreprinzatori atrag atentia si asupra faptului ca in aceste regiuni administratia locala decide mai clar in favoarea investitorilor.
Companiile germane au un birou de legatura
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a infiintat recent Biroul de legatura romano-german, cu scopul declarat de a facilita oamenilor de afaceri germani contacte mai bune cu autoritatile locale si centrale din Romania, precum si identificarea de oportunitati de afaceri. „De asemenea, biroul va acorda consultanta tuturor investitorilor germani care vor apela la serviciile acestuia”, spun reprezentantii ministerului. Andrei Dragos, seful Biroului de legatura romano-german, spune ca „activitatea principala a acestui birou este de a inlesni accesul oamenilor de afaceri germani la informatii despre mediul de afaceri, cadrul legislativ si oportunitatile de afaceri din Romania”.
Firme germane care au investit in Romania
· Continental – fabricarea pneurilor si a camerelor de aer
· Thyssen-Krupp – productia de piese si accesorii pentru autovehicule
· Metro AG – Cash&Carry
· Selgros – Cash&Carry
· Allianz AG – asigurari-reasigurari
· Linde Gas – fabricarea gazului industrial
· Heidelberger Zement AG – fabricarea cimentului
· Lisa Draxlmaier – productia de fire, cabluri electrice si optice izolate
· Siemens – telecomunicatii
· Siemens automotive – software pentru industria auto
· Kathrein – fabricarea de antene de emisie-receptie
· Kromberg/Schubert – productia de cabluri electrice
· ABB Rometrics – in domeniul electrotehnic