Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a vorbit despre situația pandemică din România, dar și despre impunerea de noi restricții, având în vedere numărul mare de noi infectări raportate la nivel național.
La finalul ședinței de Guvern, acesta a fost întrebat dacă se ia în calcul din nou, introducerea purtării măștii de protecție în spațiile publice. În acest sens, el a precizat că există discuții în Guvern despre creșterea numărului de infectări.
Pe de altă parte, până acum nu s-a stabilit nicio măsură radicală în acest sens. Dan Cărbunaru susține însă că orice formă suplimentară de protecție, precum purtarea măștii în zonele aglomerate, este în continuare o recomandare.
„Chiar şi astăzi a avut loc o discuţie în cadrul şedinţei cu ministrul Sănătăţii. Există o preocupare, nu doar la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi la nivelul Guvernului, în legătură cu această creştere a numărului de cazuri şi, din acest punct de vedere, orice măsură de prevenţie din seria celor care au fost deja menţionate şi utilizate, până la urmă nu doar în România, oriunde în lume, sunt binevenite.
Purtatul măştii în spaţiile aglomerate, că vorbim de mijloace de transport în comun sau încăperi unde nu se asigură acea distanţă minimă, mai ales că vorbim acum, specialiştii vorbesc despre faptul că, deşi nu este la fel de periculoasă ca variantele anterioare, şi această formulă care tinde să devină predominantă este destul de contagioasă, din ce în ce mai contagioasă. Ca atare, orice formă suplimentară de protecţie nu poate decât să ne ajute să ne protejăm unii pe ceilalţi”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Cărbunaru, despre discuțiile de la Guvern privind noi restricții
Dan Cărbunaru susține că la ședința de astăzi, o mare parte dintre persoane au preferat să poarte măștile de protecție, iar Guvernul recomandă în continuare purtarea acestora, în special în mijloacele de transport în comun, sau în spațiile aglomerate.
Totodată, purtătorul de cuvânt a mai precizat că și Ministerul Sănătății va face astfel de recomandări, având în vedere evoluția actuală a numărului de infectări din România.
„Este unul dintre motivele pentru care, inclusiv în Guvern, aţi văzut ce s-a întâmplat şi astăzi în în cadrul şedinţei, mai ales că, la invitaţia premierului, la şedinţa de Guvern au participat şi o parte importantă dintre tinerii care s-au înscris în programul de internship la nivel guvernamental şi cu toţii am purtat măşti.
Se va menţine această recomandare implementată la nivelul Guvernului, ceea ce e valabil şi pentru alte categorii de spaţii aglomerate, în special a mijloacelor de transport în comun. Chiar astăzi şi domnul ministru al Sănătăţii sublinia acest lucru. Ministerul de resort va face în continuare aceste recomandări. O să sprijinim şi noi, la nivel guvernamental, prin mijloace de comunicare, transmiterea acestor măsuri”, a explicat Cărbunaru.
O veste bună pentru români este că masca de protecție nu va fi obligatorie, pentru că nu există momentan un cadru legal în acest sens. Pe de altă parte, având în vedere ravagiile pe care coronavirusul le-a făcut în ultimii doi ani, Dan Cărbunaru susține că protecția rămâne esențială pentru foarte mulți dintre români.
Masca de protecție nu va fi obligatorie
„Nu sunt obligaţii pentru că nu avem în acest moment activat vreun cadru legal care să genereze obligativitate, dar, din păcate, după o perioadă atât de îndelungată, în care valurile de COVID-19 au lovit inclusiv România şi am văzut zeci de mii de victime care şi-au pierdut viaţa în această perioadă, ne gândim cu toţii atât la familiile lor, dar şi la cei care s-au recuperat, poate chiar cu greu, trecând o dată sau de două ori sau de mai multe ori prin această boală, că, după această experienţă dureroasă, cu toţii ne dorim să folosim mijloace de protecţie chiar şi fără a fi fost obligatorii, dar vin în menţinerea sănătăţii noastre”, a mai punctat aceasta.
El a vorbit și despre situația din unitățile sanitare din țară, adăugând că cifrele confirmă faptul că protecția trebuie să fie o prioritate pentru români, dar și pentru cei din jurul lor.
„Sunt, potrivit datelor existente acum deja, dacă am înţeles bine, peste 200 de români care sunt internaţi în secţiile de ATI cu o formă severă a bolii, iar numărul de cazuri am văzut că este, de asemenea, în creştere.
Sunt motive solide care să ne facă pe fiecare dintre noi să ne protejăm şi pe noi înşine, dar şi pe cei din jur, atunci când suntem în special în spaţii aglomerate, închise. Evident, la aceste lucruri se adaugă şi măsurile de păstrare a igienei şi celelalte recomandări pe care specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii vor continua să le menţioneze în spaţiul public”, a mai afirmat Cărbunaru.