Pentru unii medici, majorările prevăzute de ordonanţa de guvern le adaugă la salarii sume de două ori şi ceva mai mari decât cuantumul salarial actual. Totul la promisiunea guvernului că se rezolvă inechităţile, nivelându-se diferenţele salariale între posturi similare din instituţii diferite. Tot promisiune a fost şi faptul că majorările se fac până la nivelul maxim al unui salariu plătit într-un spital. Numai că, pe raportările din teritoriu, apar şi salarii cu mult mai mari decât cele stabilite de guvern prin ordonanţă, salarii considerate încadrări eronate şi lăsate deoparte pentru că strică media. Salariul stabilit pentru un asistent medical cu studii postliceale gradaţia 5 va fi de 2.441 lei pe lună. Creşterile sunt însă diferite în funcţie de salariile actuale şi toate dau măsura inechităţilor din sistem. Aşa se face că unele salarii pot creşte cu doar 44 lei, pentru că suma în plată acum este de 2.397 lei pe lună. Doar 98 de lei pe lună în plus vor încasa şi asistenţii cu salarii de 2.343 lei. Însă există şi majorări consistente, care îi privesc pe angajaţii cu aceleaşi funcţii şi acelaşi grad de pregătire, dar care acum încasează sume sensibil mai mici decât cei din exemplele de mai sus. Astfel, un asistent medical care momentan este plătit cu doar 1.423 lei va primi în plus 1.108 lei, pentru a ajunge la salariul stabilit prin ordonanţă, respectiv 2.441 lei.
Raportări ignorate
Un aspect care ridică semne mari de întrebare apare însă în raportările pe baza cărora s-au făcut calculele. Există şi asistenţi pentu care salariul stabilit de guvern (2.441 lei) este mai mic decât salariul în plată. Aşa că promisiunea că veniturile cresc până la nivelul celui mai mare salariu existent este încălcată de guvern. De exemplu, datele arată să sunt asistenţi cu salarii şi de 2.873 lei sau 2.866 lei. Evident, aceştia nu vor avea parte de tăieri, salariul fiind un drept câştigat. Datele legate de salariile acestor angajaţi au fost trecute cu vederea, fiind trecute la raportări greşite.
Povestea se repetă şi la medici, unde diferenţele sunt mult mai mari, salariile fiind şi ele mai consistente. Prin ordonanţă, pentru un medic primar, salariul ajunge obligatoriu la 5.105 lei pe lună. În condiţiile în care există medici cu un salariu de 2.021 lei pe lună, sunt cadre medicale ce vor putea încasa şi cu 3.084 lei în plus faţă de nivelul actual. Dar, în sistem lucrează şi medici care vor primi în plus la salariu doar 161 lei, pentru că deja sunt plătiţi cu 4.944 lei. Dar, ca şi în cazul asistenţilor, pe raportări apar „anomalii”. Respectiv, datele din teritoriu arată sunt şi medici primari pentru care salariul stabilit de guvern (5.105 lei) este unul de mizerie. Aceşti medici figurează cu salarii de peste 9.000 lei pe lună sau sume apropiate de acest prag. Din nou, aceste date centralizate în faza de dinaintea conceperii ordonanţei în forma prezentată de Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, dovedesc faptul că guvernul nu a majorat salariile la nivelul celor mai mari din sistem.