Guvernul reduce intervalul privind ponderea în PIB a cheltuielilor de personal

Guvernul a decis să reducă cu un punct intervalul privind ponderea în Prodosul Intern Brut a cheltuielilor de personal prevăzut până în anul 2015, astfel încât de la 9,4% din PIB să se ajungă la 7% din PIB în următorii şase ani, şi nu la 6% din PIB cum prevede actuala formă a legii. Modificarea a fost introdusă în şedinţa de duminică a Guvernului, prin acceptarea unui amendament formulat în acest sens la proiectul legii de salarizare unitară în sectorul bugetar. "Un pri

Guvernul a decis să reducă cu un punct intervalul privind ponderea în Prodosul Intern Brut a cheltuielilor de personal prevăzut până în anul 2015, astfel încât de la 9,4% din PIB să se ajungă la 7% din PIB în următorii şase ani, şi nu la 6% din PIB cum prevede actuala formă a legii.

Modificarea a fost introdusă în şedinţa de duminică a Guvernului, prin acceptarea unui amendament formulat în acest sens la proiectul legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

„Un prim amendament se referă la ponderea în PIB prognozată a cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, care se va reduce până în 2015 la 7% şi nu la 6% cum fusese în varianta iniţială”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean

Legea de salarizare unitară prevede, în forma înaintată Parlamentului, că majorările salariale anuale vor fi efectuate astfel încât ponderea în Produsul Intern Brut prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar să se reducă progresiv, de la 9,40% în 2009 la 6% în anul 2015 şi în anii următori.

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a declarat în luna august, la finalul primei evaluări a acordului stand-by, că ponderea cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar va fi redusă anual cu 0,5% din PIB, din 2010, astfel încât să reprezinte sub 6% din PIB după următorii 4-5 ani.

„S-a ajuns de la 7,5% din PIB la 9% din PIB să reprezinte cheltuielile cu salariile. (…) Anticipăm scăderi de 0,5% în următorii 4-5 ani, până când cheltuielile cu salariile vor reprezenta sub 6% din PIB”, a spus Franks.

FMI a fixat ca ţintă reducerea cheltuielilor cu salariile până la sub 6% din PIB pentru anul 2015.

Numărul de personal din sectorul public va scădea la 1,244 milioane persoane în 2011

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la sfârşitul lunii august, că numărul de angajaţi din sectorul public va fi redus cu 326.000 posturi, de la 1,394 milioane în prezent la 1,068 milioane persoane, până în 2015, termenul până la care trebuie aplicată legea de salarizare unitară.

Astfel, conform datelor prezentate atunci de ministrul Finanţelor, numărul de personal din sectorul public va scădea la 1,244 milioane persoane în 2011, la 1,207 milioane angajaţi în 2012 şi la 1,170 milioane salariaţi în 2013, urmând ca schema de personal bugetar să fie redusă în 2014 la 1,135 milioane persoane.

În anul 2015, luat în calcul pentru finalizarea aplicării legii de salarizare unitară în sectorul bugetar, numărul de angajaţi va ajunge la 1,068 milioane persoane.

SURSA: Mediafax