Guvernul român a plătit 768.210.944 de dolari pe echipamente militare. Raport oficial

Un raport al Agenției americane pentru Cooperare în Domeniul Apărării, publicat în data de 4 decembrie, arată că guvernul român a plătit, anul acesta, 768.210.944 dolari. Banii au fost utilizați pentru achiziționarea de echipamente militare.

Comparativ cu anii trecuți, suma a fost mult mai mică. În 2018 s-au făcut plăţi de aproape 1,2 miliarde dolari iar în 2019 s-au făcut plăți de 1,1 miliarde de dolari.

Principalele echipamente achiziționate

Trebuie menționat că valoarea sumelor plătite a crescut după anul 2017, când România a început să aloce 2% din PIB pentru apărare. În 65 de ani, în perioada 1950-2015, România a achiziționat echipamente militare de aproape 575 milioane de dolari, conform dsca.mil.

Principalele echipamente achiziţionate de către MApN din SUA sunt sistemele de rachete PATRIOT şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha, dar şi pachetul logistic pentru aeronavele F-16, în care intră şi modernizarea acestora.

Conform sursei menționate, a fost un an foarte profitabil pentru companiile americane din domeniul apărării, chiar dacă a fost pandemie iar situația din SUA este dificilă.

Companiile americane au exportat echipamente militare în valoare de 175,08 miliarde de dolari, cu 2,8% mai mult faţă de anul 2019, când valoarea a fost de 170,09 miliarde dolari, arată datele publicate de Agenția americană pentru Cooperare în Domeniul Apărării.

Raportul realizat de Agenție arată că au fost vândute echipamente militare în valoare de $50,78 miliarde de dolari, prin programul Foreign Military Sales (FMS). Restul, de 124,3 miliarde, au fost vândute prin contacte comerciale directe.

Dezastru în Statele Unite

Potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, sâmbătă, Statele Unite au înregistrat un nou record de infectări cu noul coronavirus. Mai exact, se pare că în doar 24 de ore, 230.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate, fiind pentru a treia zi consescutiv când SUA înregistrează o cifră atât de mare.

În ceea ce privește numărul deceselor, acesta a crescut și el în ultimele 24 de ore cu 2.527 de decese, ajungând astfel la un bilanț negru de 281.121 de cazuri totale, conform Universitatății din Baltimore.

De menționat este faptul că în ultimele două săptămâni, numărul zilnic al deceselor în SUA este în mod regulat peste 2.000, situația amintindu-le americanilor de ceea ce s-a întâmplat la înecputul pandemiei, respectiv în vârful primului val al pandemiei de coronavirus.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Statele Unite au înregistrat peste 14,3 milioane de cazuri, țara aflându-se pe prima poziție la nivel mondial atât ca număr de cazuri, cât și în ceea ce privește decesele asociate infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pe locurile următoare se află India, Rusia, Brazilia și Franța.