Grupul ceh va cumpăra pachetul minoritar de acţiuni pe care-l mai deţine statul la societăţile desprinse din fosta Electrica Oltenia. Guvernul a mandatat compania Electrica să vândă grupului CEZ acţiunile deţinute la firmele CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, reprezentând 18,9% din capitalul social, la care grupul ceh de utilităţi deţine participaţii majoritare, la preţul de 145,3 milioane euro, respectiv 10,70 euro pentru o acţiune. Protecţie pentru viitor Mandatul de vânz
Grupul ceh va cumpăra pachetul minoritar de acţiuni pe care-l mai deţine statul la societăţile desprinse din fosta Electrica Oltenia.
Guvernul a mandatat compania Electrica să vândă grupului CEZ acţiunile deţinute la firmele CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, reprezentând 18,9% din capitalul social, la care grupul ceh de utilităţi deţine participaţii majoritare, la preţul de 145,3 milioane euro, respectiv 10,70 euro pentru o acţiune.
Protecţie pentru viitor
Mandatul de vânzare a acţiunilor la preţul de 145,3 milioane euro a fost acordat de Guvern în şedinţa de sâmbătă, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
În situaţia în care, în termen de 3 luni anterior şi 6 luni ulterior semnării contractului, CEZ achiziţionează de la alţi acţionari la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, la un preţ mai mare de 10,70 euro, acţiuni emise de cele două firme, grupul ceh se obligă ca, în 10 zile lucrătoare de la tranzacţie, să achite Electrica o sumă egală cu diferenţa dintre preţul achitat şi cel de 10,70 euro, înmulţită cu numărul de acţiuni cumpărate de la compania românească.
Se rezolvă diferendul legat de dividende
La calculul preţului de cumpărare, părţile au convenit să ia în considerare informaţiile financiare consolidate ale CEZ Distribuţie şi cele ale CEZ Vânzare la 31 decembrie 2008, care includ şi profitul nerepartizat pentru exerciţiile financiare încheiate până la sfârşitul anului trecut.
„Pentru evitarea oricărui dubiu, părţile declară şi garantează că preţul de cumpărare cuprinde şi dividendele ce s-ar fi cuvenit Electrica în situaţia repartizării sub formă de dividende a profitului aferente exerciţiilor financiare până la 31 decembrie 2008. Întrucât părţile declară şi garantează că la determinarea preţului de cumpărare s-a luat în calcul şi valoarea eventualelor dividende din profiturile nerepartizate aferente exerciţiilor financiare până la 31 decembrie 2008, CEZ a solicitat şi Electrica a acceptat să renunţe la continuarea acţiunii în instanţă, în dosarul din 2008 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni obţinut de Mediafax.
Fondul Proprietatea a luat mai mult
Firmele CEZ Distruibuţie şi CEZ Vânzare sunt derivate din fosta filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, pe care grupul ceh a cumpărat-o de la stat în 2005.
Fondul Proprietatea, care deţinea câte 30% din capitalul fiecărei firme, a vândut luni participaţiile către CEZ, pentru 229,59 milioane de euro, corespunzator unui preţ pe acţiune de 10,70 euro. După tranzacţia cu Fondul Proprietatea, CEZ deţine aproximativ 81% din pachetele de acţiuni ale ambelor companii.
CEZ a plătit în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o deţinere de 51%