Art. 1. – Prezenta hotarare se aplica jucariilor.
Prin jucarie se intelege orice produs sau material destinat in mod clar utilizarii in jocul copiilor mai mici de 14 ani.
In intelesul prezentei hotarari nu sunt considerate jucarii produsele prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2. – Jucariile pot fi introduse pe piata numai daca nu pun in pericol viata, sanatatea si/sau securitatea celor care le folosesc si/sau a unei terte persoane, atunci cand sunt utilizate conform destinatiei sau intr-un alt mod previzibil, avand in vedere comportamentul normal al copiilor.
Prin introducere pe piata se intelege vanzarea sau orice alta forma de distribuire a jucariei, inclusiv cu titlu gratuit, pentru prima data.
Art. 3. – Este interzisa introducerea pe piata a jucariilor care nu indeplinesc cerintele esentiale de securitate cuprinse in anexa nr. 2.
Art. 4. – Se considera ca sunt respectate cerintele esentiale de securitate prevazute la art. 3 si se admite introducerea pe piata a jucariei in urmatoarele situatii:
1. are marcajul national de conformitate CS aplicat de producator sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania. Acest marcaj se aplica in urmatoarele situatii:
a) jucaria este conforma cu standardele romane care adopta standardele europene armonizate din domeniul securitatii jucariilor, denumite in continuare standarde romane. Lista cuprinzand standardele romane pentru asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii se aproba si se actualizeaza prin ordin al ministrului industriei si resurselor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I*);
b) jucaria este conforma cu modelul aprobat in baza examinarii CS de tip prevazute la art. 7, in situatia in care producatorul nu aplica in totalitate sau aplica partial standardele romane ori cand nu exista standarde romane aplicabile;
2. are marcajul european de conformitate CE aplicat de un producator dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania.
Art. 5. – Producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania, are obligatia ca inainte de introducerea pe piata a jucariei sa intocmeasca si sa detina documentele ce atesta conformitatea, care vor fi puse la dispozitie, la cerere, in copie, organelor de supraveghere a pietei, pentru examinare. Documentele ce atesta conformitatea se pastreaza timp de 10 ani de la data fabricarii ultimei jucarii din seria sau modelul respectiv de fabricatie.
Documentele ce atesta conformitatea sunt:
a) documentatia tehnica cu privire la proiectare, productie si functionare, care sa demonstreze conformitatea jucariei cu cerintele esentiale de securitate;
b) adresele spatiilor de productie si/sau de depozitare;
c) declaratia de conformitate, pentru cazul prevazut la art. 4 pct. 1 lit. a);
d) certificatul de examinare CS de tip si declaratia de conformitate cu modelul aprobat pentru cazul prevazut la art. 4 pct. 1 lit. b);
e) declaratia de conformitate si certificatul de examinare CE de tip emis de un organism notificat in Uniunea Europeana, pentru cazul prevazut la art. 4 pct. 2, care se realizeaza in conformitate cu modelul aprobat.
In situatia in care nici producatorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu este persoana juridica cu sediul in Romania, obligatia de a detine si de a pune la dispozitie organelor de supraveghere a pietei documentele ce atesta conformitatea revine importatorului.
Art. 6. – In cazul in care nerespectarea obligatiilor privind conformitatea jucariei cu cerintele esentiale de securitate este evidenta, autoritatea de supraveghere a pietei va solicita producatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania, sa efectueze din surse proprii, intr-un termen stabilit de comun acord, incercarile necesare la un laborator de incercari sau la un organism de certificare recunoscut, in vederea stabilirii unui punct de vedere autorizat.
Art. 7. – Examinarea CS de tip este procedura prin care un organism notificat constata si certifica faptul ca un exemplar reprezentativ de jucarie, denumit in continuare model, respecta cerintele esentiale prevazute la art. 3.
Solicitarea unei examinari CS de tip va fi depusa de producator sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania, la un singur organism notificat, ales de catre acesta. Solicitarea trebuie sa contina minimum urmatoarele informatii:
a) numele si adresa producatorului sau ale reprezentantului autorizat, persoana juridica cu sediul in Romania, si locul unde se fabrica jucaria;
b) descrierea jucariei;
c) date detaliate privind proiectarea, productia si functionarea jucariei;
d) modelul jucariei;
e) declaratia potrivit careia aceeasi solicitare nu a fost inaintata nici unui alt organism notificat.
Pentru efectuarea incercarilor organismul notificat poate solicita mai multe exemplare ale jucariei daca acestea sunt necesare pentru realizarea programului de incercari.
Examinarea CS de tip se efectueaza de catre organismul notificat in urmatorul mod:
a) se examineaza documentele care ii sunt puse la dispozitie de catre solicitant si se stabileste daca acestea sunt complete;
b) se verifica daca jucaria este conforma cu prevederile art. 2 alin. 1;
c) se efectueaza examinarile si incercarile corespunzatoare, utilizandu-se pe cat posibil standardele romane, pentru a verifica daca modelul jucariei respecta cerintele esentiale de securitate prevazute la art. 3.
In cazul in care modelul jucariei corespunde cerintelor esentiale de securitate prevazute la art. 3, organismul notificat emite un certificat de examinare CS de tip, care se transmite solicitantului si care va cuprinde:
a) denumirea si sediul producatorului;
b) concluziile examinarii;
c) conditiile pentru valabilitatea acestuia;
d) datele necesare identificarii modelului aprobat;
e) perioada de valabilitate a certificatului.
La certificatul de examinare CS de tip se anexeaza o lista cuprinzand elementele importante pentru evaluarea conformitatii din documentatia tehnica, iar o copie de pe aceasta lista se pastreaza de catre organismul notificat.
In cazul in care solicitantul aduce modificari modelului aprobat, acesta va informa organismul notificat care a emis certificatul de examinare CS de tip si care detine documentatia tehnica referitoare la acesta. Daca aceste modificari afecteaza conformitatea cu cerintele esentiale de securitate sau cu conditiile prevazute pentru utilizarea jucariei, aceasta primeste o certificare suplimentara. Certificarea suplimentara este data sub forma unei completari la certificatul de examinare CS de tip initial.
Organismul notificat informeaza celelalte organisme notificate cu privire la certificatele de examinare CS de tip emise si completarile la acestea, precum si cu privire la certificatele de examinare CS de tip retrase.
In cazul in care modelul jucariei nu corespunde cerintelor esentiale prevazute la art. 3, organismul notificat va informa solicitantul si Ministerul Industriei si Resurselor asupra neconformitatilor depistate.
Ministerul Industriei si Resurselor poate obtine, la cerere, o copie de pe certificatul de examinare CS de tip si copii de pe proiectul jucariei si de pe rapoartele de incercari.
Art. 8. – Producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania, aplica marcajul CS pe fiecare jucarie si intocmeste o declaratie de conformitate cu modelul aprobat prevazut in anexa nr. 6.
Producatorul va lua toate masurile necesare pentru a garanta ca procesul de fabricatie asigura conformitatea cu modelul aprobat, astfel cum se prevede in certificatul de examinare CS de tip, si cu cerintele esentiale de securitate.
Art. 9. – In domeniul jucariilor competenta organismelor de certificare si a laboratoarelor de incercari este recunoscuta de Ministerul Industriei si Resurselor pe baza unei metodologii de evaluare, care se aproba prin ordin al ministrului industriei si resurselor.r
Listele cuprinzand laboratoarele de incercari si organismele recunoscute pentru efectuarea verificarilor conform prevederilor art. 6 si organismele notificate pentru realizarea examinarii CS de tip conform prevederilor art. 7 se aproba si se actualizeaza periodic prin ordin al ministrului industriei si resurselor si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Conditiile minime ce trebuie indeplinite de catre organisme pentru a fi desemnate sunt prevazute in anexa nr. 4.r
In cazul in care Ministerul Industriei si Resurselor constata sau este sesizat ca un organism de certificare sau un laborator de incercari desemnat conform prevederilor alin. 1 nu mai respecta conditiile minime prevazute in anexa nr. 4, va retrage notificarea, respectiv recunoasterea, si va publica acest lucru in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.r
Art. 10. – Jucariile vor avea imprimate la loc vizibil, usor lizibil si durabil, denumirea si sediul producatorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupa caz, ale importatorului, varsta minima a utilizatorului si marcajul CS sau CE de conformitate. In cazul jucariilor mici sau al celor formate din parti componente mici, aceste specificatii pot fi aplicate in acelasi mod pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul. Atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pastrarea lor.r
Se interzice aplicarea pe jucarii a inscriptiilor care pot fi confundate cu marcajul CS.r
Elementele de identificare ale marcajului CS sunt prezentate in anexa nr. 5.r
Elementele de identificare mentionate la alin. 1 pot fi prescurtate, cu conditia ca prescurtarea sa faca posibila identificarea producatorului, a reprezentantului sau autorizat cu sediul in Romania sau a importatorului.r
Art. 11. – Jucariile pentru care sunt necesare indicatii de utilizare sau avertismente vor fi insotite de precizarile cuprinse in anexa nr. 3. Atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pastrarea lor.r
Art. 12. – Avertismentele, indicatiile de utilizare si specificatiile prevazute la art. 10 si 11 se redacteaza in limba romana.r
Art. 13. – Incalcarea dispozitiilor prezentei hotarari atrage raspunderea materiala, civila, disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz, a celor vinovati.r
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:r
a) nerespectarea prevederilor art. 3, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;r
b) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei;r
c) nerespectarea prevederilor art. 6, 10 si 11, cu amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei si, dupa caz, se dispune masura de oprire temporara a introducerii pe piata.r
Art. 14. – In cazul in care se constata ca jucaria introdusa pe piata si utilizata conform destinatiei sau intr-un mod previzibil, avand in vedere comportamentul normal al copiilor, pune in pericol viata, sanatatea si/sau securitatea utilizatorilor sau a unor terte persoane, autoritatile responsabile cu supravegherea pietei vor lua toate masurile necesare pentru a interzice distribuirea sub orice forma si, dupa caz, retragerea jucariei de pe piata.r
Art. 15. – In cazul in care se constata ca pentru jucaria introdusa pe piata nu se respecta obligatiile prevazute la art. 5, autoritatile de supraveghere a pietei vor restrictiona temporar distribuirea sub orice forma a jucariei, perioada in care producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania, ori, dupa caz, importatorul va lua masurile necesare pentru eliminarea neconformitatilor constatate in legatura cu documentele ce atesta conformitatea. In situatia neeliminarii neconformitatilor se va interzice distribuirea sub orice forma a jucariei si/sau se va dispune retragerea de pe piata a acesteia.r
Art. 16. – Constatarea incalcarii prevederilor prezentei hotarari si aplicarea sanctiunilor se fac de reprezentantii autoritatii responsabile cu supravegherea pietei, respectiv de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.r
Art. 17. – Contraventiilor prevazute la art. 13 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001*) privind regimul juridic al contraventiilor.r
Art. 18. – Anexele nr. 1-6 fac parte integranta din prezenta hotarare.r
Art. 19. – Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.r
r
ANEXA Nr. 1r
LISTAr
cuprinzand produsele care nu sunt considerate jucariir
r
1. Podoabe pentru pomul de Craciunr
2. Modele detaliate la scara pentru colectionari adultir
3. Echipamente destinate utilizarii in colectiv, pe terenurile de joacar
4. Echipament sportivr
5. Echipament acvatic destinat utilizarii in apa cu adancime marer
6. Papusi imbracate in costume populare, papusi decorative si alte articole similare pentru colectionari adultir
7. Jucarii profesionale, instalate in locuri publice (centre comerciale, statii etc.)r
8. Jocuri tip puzzle, cu mai mult de 500 de piese sau fara desen, pentru specialistir
9. Pusti si pistoale cu aer comprimatr
10. Jocuri de artificii, inclusiv capse, in afara celor proiectate special pentru jucariir
11. Prastii si catapulter
12. Seturi de sageti cu varf metalicr
13. Cuptoare, fiare de calcat si alte articole electrice care functioneaza la o tensiune nominala mai mare de 24 Vr
14. Articole continand elemente de incalzire destinate utilizarii de catre copii, sub supravegherea adultilor, intr-un context educativr
15. Vehicule cu motor cu combustier
16. Locomotiva cu abur (jucarie)r
17. Biciclete destinate sportului sau circulatiei pe drumurile publicer
18. Jucarii video, care pot fi conectate la un ecran video, functionand la o tensiune nominala mai mare de 24 Vr
19. Suzeter
20. Reproduceri fidele ale armelor de foc, pentru colectionari adultir
21. Bijuterii pentru copii, cu exceptia celor care sunt considerate jucarii sau pentru jucariir
r
ANEXA Nr. 2r
CERINtE ESENtIALE DE SECURITATE PENTRU JUCaRIIr
r
I. Principii generaler
1. In conformitate cu prevederile art. 2 din hotarare, copiii sau tertele persoane trebuie sa fie protejate pentru a nu-si pune in pericol viata, sanatatea si/sau securitatea atunci cand folosesc jucariile conform destinatiei lor sau intr-un alt mod previzibil, avand in vedere comportamentul normal al copiilor.r
Astfel de pericole sunt:r
a) pericole care sunt datorate conceptiei, constructiei sau compozitiei materialelor jucariei;r
b) pericole inerente care apar in timpul folosirii unei jucarii si care nu pot fi eliminate, deoarece ar conduce la modificarea conceptiei, constructiei si functionarii jucariei.r
2. a) Gradul de pericol pe care il are o jucarie in timpul folosirii trebuie sa fie corespunzator varstei copilului. Aceasta conditie trebuie aplicata in special jucariilor care, prin conceptie, dimensiuni si caracteristici, sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni.r
b) Pentru respectarea conditiilor prevazute la lit. a), pe jucarie trebuie specificata varsta minima a utilizatorilor si, atunci cand este cazul, avertismentul de a fi utilizate numai sub supravegherea unei persoane adulte.r
3. Etichetele de pe jucarie si/sau de pe ambalajul acesteia, precum si instructiunile de utilizare trebuie sa avertizeze utilizatorii si persoanele adulte, in mod complet si eficient, asupra pericolelor inerente in timpul folosirii jucariei si modului de evitare a acestor pericole.r
II. Pericole specificer
1. Proprietati fizice si mecanice:r
a) Jucariile trebuie concepute si realizate astfel incat pericolul ranirii fizice, cauzat de miscarea partilor componente, sa fie redus la minimun.r
b) Jucariile si partile lor componente, iar in cazul jucariilor fixe, elementele lor de fixare, trebuie sa aiba rezistenta mecanica necesara solicitarilor la care sunt supuse in timpul utilizarii, fara a se distruge sau a se deforma si fara a provoca raniri fizice.r
c) Muchiile accesibile, proeminentele, snururile, cablurile si elementele de fixare trebuie concepute si realizate in asa fel incat pericolul ranirii fizice sa fie redus la minimum.r
d) Jucariile, partile lor componente si orice reper detasabil al acestora, care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni, trebuie sa aiba dimensiunile in asa fel incat sa nu permita inghitirea si/sau inhalarea lor.r
e) Jucariile, partile lor componente si ambalajul lor, pentru vanzarea cu amanuntul, nu trebuie sa prezinte pericolul de strangulare sau sufocare.r
f) Jucariile destinate utilizarii in apa de adancime mica, capabile sa duca sau sa sustina copilul, trebuie sa fie concepute si realizate in asa fel incat sa fie redus la minimum pericolul de a-si pierde starea de plutire si de scufundare a copilului atunci cand sunt folosite conform instructiunilor de utilizare.r
g) Jucariile in care copilul poate patrunde intr-un spatiu inchis trebuie sa poata fi deschise cu usurinta de catre copil, actionand din interior spre exterior.r
h) Jucariile cu care copilul se poate deplasa trebuie sa fie dotate, pe cat este posibil, cu un dispozitiv de franare adecvat tipului de jucarie si energiei cinetice a acesteia. Dispozitivul de franare trebuie sa fie usor de actionat de catre utilizator si fara a produce caderi sau raniri fizice.r
i) Forma, compozitia si energia cinetica a proiectilelor folosite la jucarii trebuie sa fie in asa fel incat, tinand seama de tipul jucariei, sa nu existe riscul de ranire fizica a utilizatorului sau a unei terte persoane.r
j) Jucariile care contin o sursa de caldura trebuie sa fie in asa fel concepute si realizate incat:r
– temperatura maxima a oricarei suprafete accesibile sa nu provoace pericolul de arsura la atingere;r
– lichidele sau gazele continute in jucarii sa nu atinga temperaturi sau presiuni periculoase atunci cand sunt declansate la utilizare sau din alte cauze.r
2. Inflamabilitater
a) Jucariile nu trebuie sa constituie un material inflamabil periculos pentru mediul inconjurator al copilului. Jucariile trebuie sa fie realizate din materiale care sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:r
1. sa nu arda sub actiunea directa a unei flacari, scantei sau a altui potential focar de incendiu;r
2. sa nu fie usor inflamabile (flacara sa se stinga imediat ce dispare cauza focului);r
3. daca se aprind, trebuie sa arda incet si sa prezinte o viteza mica de raspandire a flacarii;r
4. indiferent de compozitia materialelor, jucariile trebuie sa fie tratate in asa fel incat sa intarzie procesul de ardere.r
Materialele inflamabile din jucarie nu trebuie sa produca aprinderea altor materiale folosite la realizarea acesteia.r
b) Jucariile care, in scopul functionarii lor, contin substante sau preparate periculoase, de exemplu: materialele si echipamentele pentru experiente chimice, turnare in forme de material plastic sau ceramic, pentru fotografiere sau pentru alte activitati similare, nu trebuie sa contina substante sau preparate care pot deveni inflamabile datorita pierderilor componentelor volatile.r
c) Jucariile nu trebuie sa contina elemente sau substante explozive atunci cand sunt folosite conform instructiunilor de utilizare.r
Aceasta conditie nu se aplica capselor pentru jucarii, la care s-a facut referire la pct. 10 din anexa nr. 1.r
d) Jucariile, in particular jocurile si jucariile tip truse chimice, nu trebuie sa contina substante sau preparate:r
– care pot exploda prin reactie chimica, incalzire sau in amestec cu substante oxidante;r
– care contin componente volatile inflamabile in aer si sunt capabile sa formeze vapori inflamabili sau explozibili.r
3. Proprietati chimicer
a) Jucariile trebuie sa fie astfel concepute si realizate incat, atunci cand sunt folosite conform instructiunilor de utilizare, sa nu reprezinte un pericol pentru sanatatea, securitatea sau viata copiilor.r
In toate cazurile ele trebuie sa respecte legislatia referitoare la anumite categorii de produse sau prevederile de interzicere, de limitare in utilizare sau de etichetare a anumitor substante si preparate periculoase.r
b) Pentru protectia sanatatii copiilor biodisponibilitatea rezultata din utilizarea jucariilor nu trebuie sa depaseasca urmatoarele niveluri zilnice:r
• 0,2