Statul vinde un pachet de acţiuni deţinut la OMV Petrom
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de statul român din capitalul social al Societăţii OMV Petrom S.A. – Bucureşti, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Aş semnala şi hotărârea de Guvern privind vânzarea pachetului de acţiuni din capitalul social care trebuie efectuată ca urmare a obligaţiei asumate de Guvern în punerea în executare a deciziei civile 2370 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul 1442/2/2015.
Acest act normativ era necesar pentru a reduce riscul rezultat din această decizie, concomitent cu analiza efectelor implicite şi de impact care derivă din diminuarea cotei de participaţie a statului român la capitalul social al OMV Petrom SA”, a declarat Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că detaliile tehnice cuprinse în hotărâre vor fi prezentate de Ministerul Energiei.
Proiectul privind spațiul aerian comun între UE și Ucraina, aprobat de Guvern
Pe de altă parte, Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Ucraina, semnat la Kiev în octombrie 2021.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat la finalul şedinţei de guvern că este vorba despre un acord negociat de Comisia Europeană, în baza unui mandat primit din partea Consiliului European.
„Acest acord va integra piaţa de transport din Ucraina în piaţa unică europeană, creând premisele dezvoltării relaţiilor de transport dintre Români şi Ucraina, cu beneficii economice de ambele părţi”, a precizat Cărbunaru.
Care este scopul Acordului?
Potrivit expunerii de motive, scopul Acordului este crearea treptată a unui spaţiu aerian comun între Uniunea Europeană, statele membre şi Ucraina, care să se bazeze, în special, pe norme identice în domeniul siguranţei, al securităţii, al managementului traficului aerian, al mediului, al protecţiei consumatorilor, al sistemelor de rezervare informatizate, precum şi al aspectelor sociale.
În document se menţionează că Acordul permite, în special, extinderea termenilor săi la cele 27 de state membre, aplicând aceleaşi norme fără discriminare şi în beneficiul tuturor transportatorilor aerieni din UE, indiferent de naţionalitate.
„Aceşti transportatori vor putea să opereze liber dinspre orice punct situat în Uniunea Europeană înspre orice punct situat în Ucraina, situaţie care nu este posibilă în prezent”, se mai arată în expunerea de motive.