Guvernul României a lansat primul consilier guvernamental din întreaga lume ce folosește inteligență artificială
În timpul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie 2023, premierul României, Nicolae Ciucă, a prezentat primul consilier onorific din întreaga lume ce folosește inteligență artificială: ION. Noul consilier guvernamental va ajuta Guvernul de la București să primescă, în timp real, opiniile românilor în legătură cu diverse aspecte, care vor fi transmise ulterior reprezentanților guvernamentali.
„M-am bucurat să văd că, în proiect, sunt implicați cercetători români din țară, profesori universitari, centre de cercetare și companii de tehnologie fondate de români, care au venit către Guvern cu acest proiect, cu scopul de a ajuta românii să se facă auziți în fiecare zi. Le mulțumesc pentru această inițiativă și pentru dorința de a pune umărul la dezvoltarea României.
Practic, datorită eforturilor depuse de această comunitate de cercetători și experți tehnici în ultimele luni, ION va face, prin inteligența artificială, ceea ce niciun om nu poate: să asculte toți românii și să îi reprezinte în fața Guvernului României”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.
Ce este ION?
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ION este o inițiativă pro-bono, dezvoltată de cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu și va reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real și adaptate secolului XXI, dintre cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi inteligența artificială, prelucrarea limbajului natural, precum și vederea computatională pentru a capta rapid și automat părerile românilor folosind date disponibile public pe rețelele de socializare și mesajele trimise de aceștia în social media, cu tag-ul @noisuntemion, și pe site-ul ion.gov.ro.
Proiectul ION reprezintă o inițiativă în premieră la nivel internațional și poate pune România în topul țărilor inovatoare în inteligență artificială din Europa și din întreaga lume. Din punct de vedere tehnic, soluția de inteligență artificială ION va detecta automat subiectele de interes pentru strategia de modernizare a administrației publice, având abilitatea de a prioritiza subiectele discutate în social media, în funcție de impactul lor asupra sectorului public, și va putea livra autorităților guvernamentale informațiile esențiale legate de așteptările cetățenilor, în raport cu decidenții. ION va reprezenta un liant între cetățeni și decidenți, unde vocea fiecăruia va putea fi auzită și va conta.
Inteligența artificială a lui ION este în prima etapă, de învățare și, cu această ocazie, românii din industria IT și cercetătorii români de pretutindeni sunt invitați să se alăture și să contribuie la dezvoltarea proiectului ION.
ION este în faza de învățare
„În calitate de profesor cu experiență de peste 20 de ani în machine learning și în inteligență artificială, lucrând și predând în afara țării de două decenii, sunt mândru să revin în România pentru a coordona dezvoltarea acestei inițiative pro bono, pe bază de voluntariat, a comunității de cercetători și experți români în IA”, a declarat Niculae Sebe, cercetător în computer vision, machine learning și inteligență artificială de la Universitatea din Trento Italia.
„România scrie istorie. Astăzi, premierul Nicolae-Ionel Ciucă l-a prezentat pe cel mai nou consilier onorific al său: ION, primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială, marcând astfel o premieră mondială. ION este rezultatul muncii unei echipe de cercetători străluciți, pregătiți la cel mai înalt nivel. Inovare 100% românească. Vom rezolva astfel probleme mai vechi. România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii.
Proiectul este gândit în faze, ION este în faza de învățare, deci este foarte important pentru români să-i transmită ce probleme întâmpină. Ulterior, ION va procesa, va sintetiza aceste date și va putea produce rapoarte care vor sta la baza deciziilor și politicilor publice viitoare ale Guvernului. E un instrument puternic prin care vocea românilor este auzită, informațiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mai bune”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.