Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, luni, 11 iulie, la Palatul Victoria, o serie de consultări cu privire la proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal, pus deja în dezbatere publică și anunțat în cadrul unor conferințe de presă.
Guvernul României, consultări cu mediul de afaceri privind modificarea Codului Fiscal: Continuăm consultările
Astfel, Guvernul a transmis că va continua consultările cu privire la acest subiect, mai ales că există o serie de disensiuni în ceea ce privește implementarea acestuia. În timp ce reprezentanţii mediului de afaceri au cerut ca măsurile să se aplice de la 1 ianuarie, autoritățile române doresc ca o parte din măsuri să intre în vigoare chiar de la 1 august, adică în două săptămâni.
„Proiectul de ordonanţă cuprinde soluţiile identificate de către arcul guvernamental în ultimele 6 luni, în baza unui dialog susţinut cu organismele internaţionale, dar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri românesc”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de luni.
De asemenea, Executivul a mai transmis că, „în cadrul celor patru întâlniri au fost aduse la cunoştinţă situaţii cu care reprezentanţii mediului de afaceri, ai patronatelor, sindicatelor şi autorităţilor publice se confruntă şi au fost propuse o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea propunerilor privind modificarea Codului Fiscal”.
Mediul de afaceri cere implementarea măsurilor de la 1 ianuarie 2023
Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal s-a aflat, săptămâna trecută, în primă lectură în Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţă că este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate.
Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, a declarat, luni, la Palatul Victoria, după consultările pe modificările la Codul Fiscal, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu membrii Guvernului, că au cerut ca măsurile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Florin Jianu a spus că reprezentanţii mediului de afaceri i-au transmis premierului că nu sunt de acord cu acea impozitare la nivelul salariului minim, pentru contractele de tip part-time, pentru că „vorbim de cei mai vulnerabili angajaţi”.
„Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consilului Naţional al IMM-urilor.
Potrivit liderului Consilului Naţional al IMM-urilor, diuscuţiile au vizat şi impozitarea microîntreprinderilor şi a clădirilor.