Guvernul României oferă un ajutor Republicii Moldova şi Georgiei! Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca vor fi donate

Vaccin Pfizer

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin

Guvernul României a adoptat recent o hotărâre care vizează donarea a peste 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Republicii Moldova. Simultan, a fost aprobată și donarea a peste 10.000 de doze Georgiei.

Guvernul României oferă un ajutor Republicii Moldova şi Georgiei! Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca vor fi donate

Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu după ședința de joi, 8 iulie. Totodată, acesta a menţionat că transportul dozelor de vaccin va fi asigurat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, sau de Ministerul Apărării Naţionale.

„Guvernul României a aprobat o hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova şi pentru Georgia, în vederea gestionării epidemiei COVID-19. Ajutorul umanitar pentru Republica Moldova constă în acordarea a 100.620 de doze de vaccin Pfizer BioNTech împotriva COVID-19, din numărul de doze de achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru Georgia – acordarea a 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca”, a declarat premierul, la Palatul Victoria.

Vaccinurile sunt încă un articol de lux pentru majoritatea populației mondiale

De la descoperirea vaccinurilor, în întreaga lume au fost aplicate deja 3,2 miliarde de doze. Este o mare realizare într-o perioadă atât de scurtă, dar cu o acţiune perversă, care expune rănile inechităţii globale.

Până în prezent, 75% din aceste doze au fost utilizate de nu mai mult de zece țări, în timp ce doar 1% a ajuns în țările africane. În discursul susţinut cu prilejul deschiderii Adunării Mondiale a Sănătății, pe 24 mai 2021, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a descris situația drept o „inegalitate scandaloasă”, conform folha.uol.com.br

Cifrele sunt stupefiante, iar consecințele lor – atroce. În timp ce țările dezvoltate îşi reiau activitățile, alte țări mai sărace urmăresc soarta bolilor pandemiei, servicii medicale fiind supraaglomerate, ATI-urile pline și un număr mare de decese.

Pentru a fi eficientă, combaterea globală a pandemiei ar trebui să acorde prioritate regiunilor cu cea mai mare transmitere. Deoarece apare prin picături și aerosoli, virusul găsește o cale ușoară în medii colective și foarte aglomerate, inclusiv în porturi, pe aeroporturi și pe şosele. Țările cu infrastructură bună în domeniul locuințelor și al transporturilor nu sunt principalii poli pentru răspândirea virusului.

Nici nu are rost să acorzi prioritate protecției unei populații restrânse atunci când, în lumea globalizată, este posibil ca o persoană să meargă dintr-un loc al planetei în altul în mai puțin de o zi. O persoană infectată în India sau în Anglia poate duce cu sine un virus în restul lumii într-un răstimp foarte scurt.

Sursă foto: Inquam