Guvernul României vrea mai multe femei în funcţii de conducere. Gabriela Firea pregătește o OUG

Sursă: Dreamstime

Guvernul României vrea mai multe femei în funcții de conducere. În acest sens, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că va pregăti modificarea unei ordonanțe de urgență (OUG) pentru a sprijini femeile.

Guvernul României vrea mai multe femei în funcţii de conducere

Gabriela Firea a anunţat că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pregăteşte modificarea legislaţiei pentru ca 40% din funcţiile de conducere din companiile de stat să fie ocupate de femeile din România.

„O să propun în scurt timp colegilor din Guvern modificarea Ordonanţei de Urgenţă 101/2011 (n.r.- 109/2011) privind guvernanţa corporativă, a întreprinderilor publice, astfel încât din cei cinci candidaţi, minimum două persoane să fie de genul feminin. Femeile au nevoie de această şansă, de recunoaşterea activităţii de implicare”, a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

În ciuda acestui fapt, coaliţia guvernamentală ignoră aplicarea actului normativ în vigoare, ce prevede desemnarea unor lideri pe o perioadă de patru ani, nu de şase luni, precum şi alte iniţiative legislative, prin care are loc diminuarea lefurilor şi a numărului de funcţii.

Totuși, există instituţii unde în CA-uri sau CS-uri sunt doar bărbaţi. De exemplu, la Fondul pentru Contragarantare, toți cei cinci membrii sunt bărbaţi. Tot într-o structură care se află sub incidenţa aplicării OUG 109/2011, respectiv Directoratul Hidroelectrica, toţi cei cinci membrii sunt bărbaţi. În 2021, veniturile lor medii lunare au fost de circa 15.000 de euro.

Pe de altă parte, în CS-ul Hidroelectrica sunt cinci bărbați și două femei, una dintre ele fiind chiar preşedinta consiliului. Pe scurt, situaţia diferă de la companie la companie, în funcţie de modul în care s-a negociat politic.

PNL și PSD au abandonat proiectele legislative de îmbunătăţirea a OUG 109/2011

Totuși, Gabriela Firea pierde din vedere că, din punct de vedere practic, aplicarea esenţei OUG/2011, adică organizarea de concursuri pentru conduceri profesioniste în fruntea companiilor de stat, nu impunerea din pix, pe filieră politică, ceea ce se întâmplă de mai bine de un deceniu.

Până acum, singurele discuţii privind începerea concursurilor pentru poziţiile de management sunt la Ministerul Transporturilor,  Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA – IFN (FNGCIMM SA – IFN) (structură care răspunde în faţa Ministerului Finanţelor).

Totuși, PNL și PSD aveau proiecte legislative de îmbunătăţirea a OUG 109/2011, care erau promovate în perioadele de opoziţie, dar le-au abandonat. În prezent, PSD are la Camera Deputaţilor o iniţiativă prin care urmăreşte o bună chibzuire a banilor statului când vine vorba de companiile de stat.

O persoană poate avea calitatea de membru executiv sau membru neexecutiv în maximum două consilii de administraţie sau supraveghere ale unor companii de stat. Un membru neexecutiv de CA sau CS poate avea o indemnizaţie care e echivalentul unui salariu mediu brut din momentul în care e realizat bugetul de stat, ceea ce înseamnă că ar primi 6.095 de lei. În schimb, un membru executiv ar primi maximum 12.190 de lei. Din păcate, ambele iniţiative nu mai sunt pe agenda PNL și PSD, relatează Adevărul.

La rândul său, USR-ul are un proiect depus în Parlamentul României, respins în Senat şi aflat în dezbatere la Camera Deputaților, prin care o persoană are voie să aibă un singur mandat provizoriu, adică de maximum şase luni. Această prevedere ar fi aplicabilă atât pentru cei din CA-uri sau CS-uri, dar şi pentru directori.