Marcel Ciolacu a primit aprobarea pentru reorganizarea administrativ-teritorială

Se schimbă harta României! Luni, în cadrul Consiliului Politic Național al PSD, premierul Marcel Ciolacu a primit aprobarea pentru a iniția procesul de reorganizare administrativ-teritorială printr-un proiect de lege, conform surselor politice. Aceasta implică o redesenare a județelor și, posibil, o redefinire a localităților.

Șeful Executivului va elabora proiectul de lege alături de o comisie special constituită în cadrul PSD. Din această comisie vor face parte președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii Consiliilor Județene, prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță, vicepremierul Marian Neacșu, doi primari PSD de municipii, doi primari de orașe și doi primari de comune.

Proiectul de lege va fi elaborat de comisia din cadrul PSD, urmând să fie negociat în cadrul coaliției guvernamentale și, ulterior, depus spre dezbatere și aprobare în Parlament.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Șeful Executivului vrea un model asemănător celui adoptat de Polonia

Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România trebuie să implementeze atât reforma bugetară, cât și reorganizarea teritorială. Printre motivele invocate se numără faptul că o structură administrativă similară celei adoptate de Polonia, care a realizat procesul de regionalizare, ar putea facilita o absorbție mai mare a fondurilor europene.

„Reforma bugetară şi reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România. Trebuie o analiză foarte clară şi trebuie făcut un plan.

Noi avem sistemul de administraţie publică pe model francez. De asta este şi atât de stufos. Ei au făcut regionalizarea şi au guvernatori pe regiuni care intervin ca să nu mai existe decalajele de dezvoltare între regiuni. Nu vreau să se mai întâmple ce s-a întâmplat între Timişoara şi Bacău, de exemplu sau între Cluj şi sudul ţării. Atunci se venea cu acest instrument. Nu mai ştiu dacă mai este foarte de actualitate (decalajul n.r.).

Când l-au făcut polonezii, l-au făcut şi în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, aveai două proiecte integrate şi normal că ai avut o absorbţie de fonduri europene de 110%, pentru că România avea tot timpul 54%”, a declarat el în 2024, întrebat dacă regionalizarea României este o necesitate stringentă, într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu oamenii de afaceri din județul Timiș.

Șeful Executivului a mai precizat că, deși „s-au pierdut anumiți pași”, atât reforma centrală și locală în administrația publică, cât și regionalizarea vor trebui realizate.

harta romania reorganizare teritoriala
O variantă posibilă pentru cum va arăta România pe viitor

PSD va înființa un grup de lucru intern

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD și președintele Consiliului Județean Buzău, a anunțat luni că Partidul Social Democrat a hotărât înființarea unui grup de lucru intern. Acest grup va avea ca obiectiv elaborarea unui proiect de lege care să vizeze reforma administrativ-teritorială a României.

”Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a declarat acesta după ședința conducerii partidului.

Președintele CJ Buzău a subliniat că inițiativa va sprijini reforma administrativă, având ca scop eficientizarea administrațiilor locale. El a adăugat că această măsură va duce, în mod natural, la reducerea cheltuielilor de administrare a autorităților locale, contribuind totodată la îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor.

Potrivit lui Romașcanu, grupul de lucru al PSD va avea sarcina de a elabora proiectul de lege în perioada următoare, probabil în decurs de șase luni. Proiectul urmează să fie discutat în cadrul coaliției guvernamentale și, ulterior, supus aprobării în Parlament.

Social-democratul a subliniat importanța acestui demers, afirmând că „există nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective”.

”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a mai spus el.