Se schimbă legea privind cantitatea de alcool produs în propria gospodărie
Acciză pentru alcool. Acum, legea spune că nu trebuie să plătești taxe pe alcoolul făcut din fructe pe care îl consumi tu, familia ta sau oaspeții tăi, atâta timp cât nu vinzi deloc și alcoolul este făcut doar din fructele pe care le ai în gospodărie. Limita este de 50 de litri pe an.
Dar, potrivit unui nou proiect de lege, această limită ar putea fi mărită la 150 de litri pe an începând cu 1 ianuarie 2025.
Măsura ajută la păstrarea și protejarea produselor tradiționale din fructe, cum ar fi țuica și palinca. Totuși, limita actuală de 50 de litri pe an pentru o gospodărie (pentru consumul propriu al familiei și al oaspeților) pare prea mică, având în vedere că trebuie să ajungă la toți membrii familiei și oaspeți.
De aceea, se dorește majorarea acestei limite. Un alt motiv pentru schimbare este că limita mică a făcut ca multe gospodării să renunțe la cultivarea fructelor și la producerea de alcool tradițional pentru familie.
Conform legii actuale, scutirea de taxe pentru până la 50 de litri de alcool se aplică dacă: alcoolul este făcut de persoana respectivă din fructele pe care le are, cultivate și obținute de ea de pe terenul pe care îl deține (acest alcool trebuie să fie produs cu un dispozitiv de distilare mic, înregistrat la autorități) sau alcoolul este produs de distilerii autorizate, dar din fructele care sunt deținute, cultivate și obținute de persoana respectivă de pe terenul pe care îl deține.
Ce prevede legea când vine vorba de țuică/rachiu?
Conform Hotărârii de Guvern nr. 1/2016, SUBSECŢIUNEA a 4-a alcool etilic:
(13) Pentru ţuica şi rachiurile destinate consumului propriu al gospodăriei individuale realizate în sistem de prestări de servicii într-un antrepozit fiscal de producţie, accizele datorate bugetului de stat devin exigibile la momentul preluării produselor din antrepozitul fiscal de producţie. Beneficiarul prestaţiei, respectiv gospodăria individuală, plăteşte prestatorului contravaloarea accizelor aferente cantităţilor de ţuică şi rachiuri preluate.
Pentru cantitatea de 50 de litri de produs/an cu concentraţia alcoolică de 100% în volum destinată consumului propriu al unei gospodării individuale, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din nivelul standard al accizei aplicate alcoolului etilic. Pentru cantitatea de produs preluată de gospodăria individuală care depăşeşte această limită, inclusiv pentru consumul propriu al acesteia, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic.
(14) Cantităţile de ţuică şi rachiuri din fructe preluate de gospodăriile individuale de la antrepozitul fiscal de producţie sunt însoţite de avizul de însoţire a mărfii emis de antrepozitul fiscal care a efectuat prestarea de servicii, în care se înscrie menţiunea „accize percepute”.
(15) Gospodăria individuală care intenţionează să vândă din cantităţile de ţuică şi rachiuri preluate de la antrepozitul fiscal de producţie unde au fost realizate în sistem de prestări de servicii trebuie să respecte prevederile legale în vigoare privind comercializarea acestor produse.
(16) Gospodăria individuală care produce ea însăşi ţuică şi rachiuri în vederea vânzării are obligaţia de a se autoriza în calitate de antrepozitar, potrivit prevederilor art. 353 alin. (3) din Codul fiscal sau, după caz, art. 362 din Codul fiscal.
(17) În aplicarea art. 353 alin. (3) din Codul fiscal, prin mică distilerie se înţelege o distilerie care este independentă din punct de vedere legal şi economic de altă distilerie şi care nu funcţionează sub licenţă.
(18) Fiecare mică distilerie prevăzută la alin. (17) are obligaţia de a depune la autoritatea vamală teritorială, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de alcool pur pe care a produs-o în anul calendaristic precedent şi/sau cantitatea de alcool pur pe care urmează să o producă în anul în curs.
(19) Declaraţia prevăzută la alin. (18) se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.