Un nou proiect de lege pune cruce companiilor-fantomă şi interzice promovarea decedaţilor în poziţii de acţionari sau asociaţi în societăţi cu datorii la buget. Soluţia, cred experţii, este alta.

Cesionarea de acţiuni sau părţi sociale în firme care au datorii la stat către persoane decedate, cu handicap, cu vârste foarte înaintate sau care sunt cetăţeni ai unor state din afara UE ar urma să fie controlată strict în viitorul apropiat, a anunţat premierul Emil Boc. Firmele-fantomă sau exploatarea ilegală a facilităţilor oferite companiilor aflate în insolvenţă au fost, de asemenea, luate la ochi de Executiv.

„Falimentul societăţilor comerciale este o formă utilizată, uneori, de infractori, prin care se încearcă înşelarea creditorilor, dar şi fraudarea intereselor legale ale statului“, confirmă reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei.

Ei mai afirmă că, în ultimii ani, s-a constatat apariţia unor grupări specializate în preluarea părţilor sociale ale firmelor care înregistrează datorii faţă de buget, „în scopul exonerării asociaţilor sau administratorilor acestora de răspunderea pentru ilegalităţile săvârşite şi pentru sustragerea de la plata debitelor înregistrate“. Acestea îşi fac reclamă prin mica publicitate, iar acţiunile cu probleme sunt cesionate (în schimbul unui comision de 10-15% din valoarea datoriilor), de cele mai multe ori pe numele unor persoane care pot fi cu greu identificate (de exemplu, au domiciliul în afara UE) şi care pot fi cu greu trase la răspundere (sunt extrem de sărace, de pildă, iar în unele cazuri, chiar au decedat de ceva vreme).

„S-a constatat că o parte din societăţile comerciale cesionate sunt implicate în obţinerea ilegală de credite sau în achiziţii de mărfuri pentru plata cărora sunt emise instrumente de plată fără acoperire“, mai explică poliţiştii IGP.

Când nu sunt cumpărate pentru a face imposibilă recuperarea datoriilor, firmele înregistrate pe numele unor persoane greu identificabile sunt utilizate pentru a crea circuite comerciale fictive, pentru a evita plata impozitelor şi a TVA, în special pentru mărfurile importate din ţările asiatice, sau în scopul obţinerii de rambursări sau compensări necuvenite de TVA.

Sunt voci care cred că statul nu are capacitatea tehnică de a controla toate tranzacţiile suspecte. „În plus, să interzici unei anumite persoane să preia o societate comercială ar putea fi declarat neconstituţional“, ne-a spus un consultant fiscal din Bucureşti.

„Există o soluţie mai simplă, iar aceasta ar fi adoptarea de măsuri de simplificare a colectării TVA pentru toate tranzacţiile. Cu alte cuvinte, TVA să se încaseze doar de la consumatorul final. Astfel, intermediarii nici nu mai colectează taxa pe valoarea adăugată, nici nu o mai deduc. În acest fel, se evită fraudele legate de rambursarea TVA, care păgubesc cel mai mult bugetul“, crede Gabriel Biriş, founding partner al Biriş Goran.

Dacă taxa pe valoarea adăugată s-ar colecta doar de la consumatorul final, s-ar evita o mare parte din fraudele legate de rambursarea TVA.
Gabriel Biriş, founding partner la Biriş Goran