Potrivit acestora, măsurile adoptate miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, se vor aplica până la 1 septembrie, dată până la care Parlamentul este aşteptat să adopte o lege privind deblocarea activităţii AVAS.

Activitatea AVAS a fot blocată din cauza deciziilor judecătoreşti de poprire a conturilor instituţiei, cei circa 260 de angajaţi ai Autorităţii rămânând cu salariile neplătite.

La sfârşitul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru funcţionarea AVAS, care prevede executarea obligaţiilor de plată din veniturile rezultate din activitatea de privatizare.

După cum se arată în expunerea de motive care însoţeşte actul normativ al Guvernului, la momentul actual, conturile AVAS sunt poprite în baza unor titluri executorii deţinute de diverse persoane, printre care şi foştii păgubiţi de la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), în valoare totală de aproximativ 174 milioane de lei.

De asemenea, în documentul citat se arată că această situaţie de blocaj financiar pune în pericol, pe de o parte, funcţionarea AVAS şi, pe de alta, duce la imposibilitatea recuperării creanţelor prevăzute în titluri executorii.

Soluţia propusă prin actul normativ este ca sumele alocate de la bugetul de stat să fie utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale instituţiei, iar din cele rezultate din activitatea de privatizare şi valorificare a activelor statului să fie acordate despăgubirile în baza titlurilor executorii.

Camera Deputaţilor este camera decizională în acest sens.