În urma unei întâlniri ce a avut loc la Palatul Victoria, între reprezentanţi ai guvernării liberale şi cei ai editurilor şi librăriilor din România, s-au luat o serie de decizii privind modalităţi de sprijinire a acestor domenii de activitate.
Joi, 27 august, a avut loc la Palatul Victoria o întâlnire între ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Raluca Turcan şi reprezentanţi ai editurilor şi librăriilor din România. Discuţiile au avut drept scop găsirea unor măsuri pentru revigorarea activităţii editurilor şi librăriilor prin stimularea consumului de carte
Potrivit Ministerului Culturii, problemele aduse în discuţie s-au referit la lipsa librăriilor, în special în localităţile mici, şi la faptul că literatura nu a mai fost promovată în ultimii 30 de ani.
“Printre variantele propuse de participanţi s-au numărat acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de cărţi, propunere pe care am primit-o cu multă deschidere din partea domnului deputat Ovidiu Raeţchi şi finanţarea prin fonduri europene a activităţilor sau a diverselor proiecte cu rezultate în stimularea consumului de literatură şi creşterea vânzărilor de cărţi”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.
Totodată, deputatul Ovidiu Raeţchi, prezent şi el la această întâlnire, a afirmat că Guvernul PNL şi-a propus sa trateze “cu o autentică preţuire” cărţile, editurile şi librăriile.
“Cărţile reprezintă un bun naţional, strategic, care se traduce în generaţii mai educate, mai eficiente şi mai fericite. Cel mai fidel indicator al unui stat puternic, bogat, performant este nivelul industriei de carte – uitaţi-vă la veniturile uriaşe pe care le generează Germania. Din acest motiv, cabinetul Orban lucrează acum, într-o echipă coordonată de vicepremierul Raluca Turcan şi de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la identificarea unor linii de finanţare europeană pentru a garanta tuturor copiilor din România accesul constant la cărţi.
În acest sens, astăzi a avut loc, la Guvern, o primă întâlnire de lucru cu reprezentanţii editurilor şi ai librăriilor, cărora trebuie să le mulţumim constant pentru tenacitatea cu care se luptă pentru a cultiva prietenia cu cartea în România. O fac, înainte de toate, din pasiune, luptând cu provocări aparent insurmontabile”, a scris Ovidiu Raeţchi pe Facebook.