Totalul împrumuturilor pentru primele cinci luni ale anului a ajuns la 62,2 miliarde de lei, ușor mai mult de jumătate din necesarul brut de finanțare stabilit de Guvern pentru întreg anul 2020.

Șomajul atinge cote alarmante

Conform datelor prezentate de ministerul Muncii, numărul contractelor încetate de la decretarea stării de urgenţă a ajuns la 411.000. Numărul angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic a scăzut cu peste 300.000 de la începutul lunii mai, ajungând la circa 600.000,  iar numărul celor care au rămas fără loc de muncă a crescut cu peste 100.000 în luna mai. În luna aprilie numărul contractelor de muncă încetate a crescut cu circa 5.000 – 7.000 pe zi, iar în luna mai numărul acestora a început să crească cu circa 10.000 pe zi. Vârful a fost înregistrat între 30 aprilie şi 4 mai, perioadă în care au fost încetate 27.486 de contracte de muncă.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunţat că statul va mai deconta şomajul tehnic angajaţilor până pe 1 iunie, măsura continuând apoi doar pentru industriile unde se vor menţine restricţiile.

 

De ce nu se văd banii în economie ?

Guvernul Orban acționează în buna tradiție PDL-istă, încearcând, prin împrumuturi masive, să mențină ideea că economia funcționează și că nu sunt probleme. La fel ca Băsescu și Boc, acum Iohannis și Orban vor să țină lumea fericită până la alegeri.

Aceste împrumuturi pe care le vom plăti scump în anii ce vor urma, îl fac pe Cîțu să spună că avem creștere economică și pe Orban să vorbească despre redresarea economiei prin programe liberale.

De la începutul stării de urgență guvernul PNL nu a putut realiza niciun program viabil pentru economie. Tot efortul guvernamental se îndreaptă spre organizarea rapidă a alegerilor pentru ca erodarea PNL să nu fie prea mare.