Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat că iarna care urmează să vină va fi una asemănătoare celei de anul trecut și că o înmagazinare de aproape 90% a gazelor va duce la o siguranță mai mare.
”Suntem la un scenariu moderat, e un scenariu asemănător cu cel de iarna trecută, nu vedem schimbări semnificative în climă, doar cu siguranţă am constatat pentru iarna aceasta, pe prognoză, un consum mai redus decât iarna trecută, datorită unor restrângeri de activităţi economice” a spus acesta.
Dan Drăgan a afirmat și că aceste scenarii sunt discutate de specialiști nu doar în contextul crizei din Ucraina, ci pentru toate iernile ce vor veni.
Dependența de Rusia nu este o problemă atât de mare pentru România
Secretarul de stat a abordat și subiectul dependenței României de gazul rusesc, declarând că nu este o problemă atât de mare pentru țara noastră, deoarece producția națională are un surplus vara, iar iarna putem importa din alte surse. Acesta a spus că aproximativ 15% sau 20% de gaz provine din import, dar nu neapărat din Rusia.
”Am observat şi un consum mai eficient al agenţilor economici, care va conduce la acoperirea necesarului”, a afirmat Dan Drăgan, precizând că ”volumul înmagazinat în acest moment este mult superior celui de anul trecut”.
”Atingerea unui prag de aproape 90% din volumul disponibil care să fie înmagazinat va conduce cu siguranţă la o stabilitate şi o siguranţă mai mare în furnizarea gazului, în perioada de iarnă”, a mai spus acesta.
Facturile de regularizare, vina operatorilor de distribuție
În cadrul aceleiași emisiuni, Dan Drăgan a precizat căunii dintre consumatori au primit facturi de regularizare, din cauza necitirii contoarelor pe o perioadă prea lungă de timp, iar vina este a operatorilor de distribuție, iar instituțiile care pot lua măsuri sunt ANRE și ANPC.
”Referitor la faptul că unii dintre consumatori au primit facturi de regularizare, datorită necitirii contoarelor o perioadă lungă de timp, cu siguranţă vina este a operatorului de distribuţie care trebuie să îşi asume această eroare. Este foarte important ca facturarea energiei, această regularizare, să se facă împărţită pe tot intervalul pe care îl acoperă, pentru că preţul energie nu este cel din momentul acesta şi regularizarea se întinde pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat acesta.
Secretarul de stat a mai menționat că este datoria operatorilor de distribuție să verifice contoarele la un anumit interval de timp.
”Citirea, autocitirea de către consumator este un procedeu prin care se realizează o dublă verificare a datelor pe care operatorul, în mod normal trebuie să le citească la numite intervale de timp” spune acesta.