Guvernul va solicita FMI în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
„Indicatorii conveniţi cu FMI pentru primul trimestru au fost atinşi, mai puţin nivelul arieratelor bugetului, adică a sumelor care trebuie plătite de către stat şi care au termenul depăşit cu 90 de zile. Probabil că va exista încă o derogare din partea Fondului dacă vom demonstra că am făcut progrese în această direcţie”, au spus sursele citate.
Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei.
Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.
Derogare, la fiecare evaluare
De la începutul programului, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului cu FMI.
Primii experţii ai delegaţiei FMI vor sosi marţi în România, iar şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, vine miercuri la Bucureşti. Cea de-a patra misiune de evaluare se va încheia pe 7 mai.
Raportul de evaluare va fi discutat în a doua jumătate a lunii iunie în board-ul FMI, care va decide dacă eliberează cea de-a cincea tranşă din acord, în valoare de 850 de milioane de euro.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by. În urma evaluării, FMI a acordat României la finele lunii februarie tranşele a treia şi a patra, în sumă de aproximativ 2,4 miliarde euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.
SURSA: Mediafax