Guvernul şi-a angajat răspunderea marţi în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea. Premierul Victor Ponta a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului obiectivele descentralizării.
La finalul şedinţei, de la care parlamentarii PDL au absentat, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că începând de marţi curge termenul de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură în acest caz.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că democrat-liberalii nu participă la şedinţa în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra legii descentralizării deoarece doresc o dezbatere reală în Parlament.
‘Noi dorim această dezbatere, nu participăm la prezentarea asumării de către dl. prim-ministru şi Guvern fiindcă dorim să facem o dezbatere reală a acestei legi şi o vom face fiindcă avem iniţiată şi pregătită o moţiune împreună cu PP-DD şi aşteptăm şi din partea altor colegi din Parlament susţinerea, dacă este cazul, şi vom face o dezbatere reală şi atunci vom ridica toate problemele care sunt, fiindcă sunt multe inadvertenţe în lege şi este păcat să pornim cu stângul. Acesta este motivul pentru care nu participăm şi sunt convins că dezbaterea pe care o vom iniţia va fi de bun augur şi cred că veţi iniţia, după aceea, prin orice modalitate legislativă modificarea acestei legi de mare importanţă pentru toţi’, a arătat democrat-liberalul.
Proiectul de lege privind descentralizarea prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul, vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.
‘Despre reforma statului român s-a discutat foarte mult, s-a făcut foarte puţin, iar prin acest proiect de lege reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetăţean, un serviciu public care poate fi cenzurat de către cetăţeni, care se află în coordonarea directă a aleşilor locali votaţi de cetăţeni, economisirea unor resurse financiare şi o activitate cu mai putină birocraţie şi mai puţină corupţie’, a declarat premierul în plenul Parlamentului la asumarea răspunderii pe proiectul legii privind descentralizarea.
El a adăugat că tema descentralizării a fost susţinută de toate partidele româneşti de după 1989, cu o singură excepţie, ‘de înţeles’, PDL.
‘PDL în urmă cu ceva timp se numea partidul primarilor, acum a devenit partidul anti-primarilor. Sunteţi toţi prezenţi, s-au făcut amendamente, s-au făcut observaţii, multe dintre ele însuşite astăzi de către Guvern în ideea de a avea un proiect de lege cât mai bun. Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituţii publice cât mai aproape de cetăţean. Statul român rămâne un stat naţional, unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern şi un stat care aplică regulile descentralizării aplicate în toate statele europene. Cred că aceasta este soluţia pe care Guvernul actual şi cele viitoare trebuie să meargă pentru că înseamnă ruperea definitivă de trecutul centralist al statului comunist dinainte de 1989, iar să ai mai multe atribuţii la nivel local înseamnă în mod clar modernizarea României şi nu înţeleg opoziţia, chiar şi de principiu, la această idee’, a completat premierul.
Fără concedieri
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a precizat că în urma procesului de descentralizare nu va fi concediat nimeni din ministere, angajaţii urmând să rămână în aceleaşi posturi, dar într-o instituţie care va fi în subordinea alteia. Dragnea a mai spus că, în acelaşi timp, miniştrii trebuie să vină cu o reorganizare a ministerelor pe care le conduc.
‘Nu va fi concediat absolut nimeni, este extrem de important să facem precizarea asta. Rămân tot în aceleaşi posturi, dar la o instituţie care va fi în subordinea altei instituţii în jur de 14.000 – 15.000 de oameni. Dar toţi cei care vor munci în instituţiile descentralizate vor rămâne cu acelaşi drepturi salariale, cu toate drepturile pe care le-au avut câştigate până acum şi fără să fie pusă problema instabilităţii pentru cineva’, a precizat Dragnea la Palatul Parlamentului.
Cu toate acestea, Dragnea spune că miniştrii trebuie să vină cu o reorganizare a ministerelor pe care le conduc.
‘Am înţeles că d-na ministru Rovana Plumb intenţionează, şi eu o susţin, să desfiinţeze Agenţia de Protecţia Mediului şi să preia la minister aceste atribuţii pentru că în fapt această agenţie, când a fost înfiinţată, a creat o structură paralelă cu ministerul. În practic, nu e nevoie de această agenţie, că ceea ce face această agenţie, cu cheltuieli suplimentare, poate să facă foarte simplu ministerul. (…) Ce vor face ceilalţi miniştri, cu agenţiile care se subţiază, vom vedea în perioada următoare, pentru că fiecare ministru va trebui să vină cu o reorganizare a ministerului, dar nu am auzit să aibă loc o diminuare a personalului. Dar vom vedea, nu face obiectul acestei legi’, a explicat Dragnea.
Potrivit acestuia, legea nu se referă la ‘ce se întâmplă cu agenţiile naţionale’, ci ce se întâmplă cu instituţiile care se descentralizează.
‘Cei care sunt şefi acum la instituţiile judeţene care se descentralizează rămân în continuare’, a adăugat vicepremierul.
Întrebat despre Ministerul Agriculturii, vicepremierul a arătat că în fiecare judeţ au fost oprite aproximativ de 12 persoane pentru Inspectoratul seminţelor şi Agenţia Fitosanitară, restul urmând să rămână la Direcţia Agricolă care se comasează cu o serie de instituţii locale de resort, respectiv cu Casa Agricolă, formând o instituţie nouă.
Referindu-se la bugetul pentru anul viitor, Dragnea a arătat că într-o anexă de la această lege sunt prevăzute pe coloane distincte la fiecare minister, pentru fiecare judeţ în parte, numărul de posturi care va rămâne în instituţia care se descentralizează, sumele aferente pentru cheltuielile de personal, precum şi sumele aferente pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile, aşa cum au fost prevăzute în 2013 – proporţional.
Sursa: Agerpres