Guvernul Romaniei are un plan secret. Este un plan de reducere a inflatiei. Nu este prima oara cand apare ideea unui razboi impotriva inflatiei. Din declaratiile facute de oficialii romani deducem ca planul nu va aduce surprize de proportii. Mugur Isarescu spune ca nu se pune problema institurii unui consiliu monetar dupa modelul Bulgariei. De asemenea, este putin probabil ca planul sa includa masura taierii catorva zerouri de la coada bancnotei de o mie de lei.
Ministrul finantelor vorbeste doar despre masuri banale: o politica salariala stricta in zona regiilor autonome si accelerarea procesului de restructurare si privatizare. Tanasescu spune ca planul de reducere a inflatiei se bazeaza pe „o coordonare a politicii fiscale cu cea monetara”. Aici pare a fi cheia problemei. Sa ne intoarcem putin asupra Cartii Albe a preluarii guvernarii. Sa ne aducem aminte ca documentul critica politica monetara dusa de Banca Nationala in ultimii patru ani. Concret, se afirma ca politicile monetara si valutara au dus la restrangerea cererii interne. Principalul repros este acela ca banca centrala a dus o politica de restrangere a masei monetare si una a dobanzilor inalte. PDSR sustine ca aceste masuri au viciat mediul economic, in sensul scaderii cererii interne si a produsului intern brut.
In ultimii ani, batalia cu inflatia s-a dat pe doua terenuri diferite. Politica monetara si valutara a fost gestionata de Banca Nationala. Economia reala a fost gestionata de Guvern. Cele doua domenii au fost fracturate. Banca Nationala si-a facut treaba. In ultimii zece ani a sterilizat masa monetara, adica a strans de pe piata banii in exces. De asemenea, BNR a urmarit atent cursul de schimb leu-dolar. Banca centrala a facut slalom printre interesele exportatorilor (care sunt avantajati de un dolar puternic) si cele ale importatorilor (care-si doresc un leu puternic). Banca Nationala a facut pasii necesari pentru a lupta cu inflatia.
Economia reala a ramas in urma. Lupta cu inflatia pe acest teren inseamna, de fapt, o politica salariala restrictiva, o reducere a pierderilor si o accelerare a privatizarii si restructurarii. Evident, din punct de vedere social, este greu sa aplici astfel de masuri. Va aduce noutati planul de reducere a inflatiei? Schimbarea importanta ar trebui sa fie coborarea dobanzilor pana la un nivel foarte apropiat de rata inflatiei. Ar fi posibil, de asemenea, sa se incerce o micsorare a ritmului de devalorizare a monedei nationale. Aceste masuri ar conduce la stimularea cererii interne, dar riscurile de crestere a inflatiei raman mari.
Guvernul si Banca Nationala se iau la tranta cu inflatia
17 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 17 mai 2001, 15:00
Guvernul Romaniei are un plan secret. Este un plan de reducere a inflatiei. Nu este prima oara cand apare ideea unui razboi impotriva inflatiei. Din declaratiile facute de oficialii romani deducem ca planul nu va aduce surprize de proportii. Mugur Isarescu spune ca nu se pune problema institurii unui consiliu monetar dupa modelul Bulgariei. De asemenea, este putin probabil ca planul sa includa masura taierii catorva zerouri de la coada bancnotei de o mie de lei. Ministrul finantelor vorbeste doa
Etichete: arhiva,
banca,
Banca Nationala
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook