"Ştiu că măsurile nu sunt plăcute, însă sunt necesare. Situaţia este extrem de gravă (…) avem nevoie să ni se împrumute bani pentru a plăti funcţionarii, pensionarii şi şomerii. Nu ne putem lipsi de împrumuturi din afară, însă este atât de greu să le primim, încât ne aflăm într-un cerc din care nu putem ieşi", a explicat Rajoy măsurile anunţate, printre strigătele de indignare ale opoziţiei parlamentare şi în aplauzele deputaţilor conservatori. El şi-a explicat anunţul precizând că deficitul trebuie redus, potrivit indicaţiilor Bruxellesului, însă în condiţiile în care previziunile economice arată că situaţia se va înrăutăţi în 2013.
Guvernul spaniol a decis creşterea TVA de la 18% la 21% şi de asemenea creşterea nivelului redus al acestei taxe, de la 8% la 10%. În schimb, taxa se menţine la 4% pentru produsele de primă necesitate, după cum a anunţat premierul spaniol. De asemenea, tot în privinţa impozitelor, din 2013 nu va mai exista deducerea impozitară la cumpărarea de locuinţe şi cresc accizele la tutun. În doi ani şi jumătate, statul va încasa, cu aceste creşteri impozitare, aproximativ 65 miliarde de euro, a mai arătat premierul.
Şomerii vor primi indemnizaţii şi ajutoare reduse după a şasea lună – de la 60% din salariul de bază din momentul concedierii, la 50% din acesta, vreme de o perioadă maximă de doi ani, pentru a sprijini căutarea activă a unui loc de muncă. În schimb, Rajoy nu a anunţat nicio schimbare privitoare la alocaţia specială de 420 de euro vreme de şase luni, primită de şomerii rămaşi fără venituri după trecerea acestei perioade maxime de doi ani.
Funcţionarii publici nu vor mai primi bonusul de Crăciun. Guvernul le promite însă că va compensa plata acestui bonus în 2015, prin contribuţii sporite la fondul de pensii.
Tot în privinţa administraţiei publice, Rajoy a mai anunţat că vor fi eliminate 30% dintre posturile consilierilor locali, se va favoriza mobilitatea funcţionarilor şi vor fi delimitate competenţele de la diferite niveluri ale administraţiei, pentru a ajunge la cheltuieli mai austere. De asemenea, el a anunţat şi un plan pentru reducerea numărului companiilor de stat.
"Doare că veniturile scad şi impozitele cresc. Doare, însă nu putem face altceva. În cele din urmă, după sacrificii apar recompensele. Spania are soluţii", a dat asigurări premierul spaniol, după ce a recunoscut că nu a fost coerent atunci când a promis că nu va creşte impozitele şi totuşi a făcut-o. "Facem ceea ce trebuie să facem, circumstanţele s-au schimbat şi trebuie să mă adaptez la ele", a mai spus şeful executivului de la Madrid.