Executivul de la Madrid urmează să discute şi să prezinte vineri, la sfârşitul şedinţei de guvern, un anteproiect de lege a proprietăţii intelectuale, cu care va întări instrumentele de luptă împotriva pirateriei pe internet. Portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole semnalează că măsurile vor fi luate în condiţiile în care Spania ar putea reveni pe lista neagră a Alianţei Internaţionale pentru proprietatea intelectuală.
Cu toate că măsurile vor fi prezentate de ministrul spaniol al educaţiei, culturii şi sporturilor, José Ignacio Wert, fără colaborarea entităţilor care gestionează diferitele drepturi de proprietate intelectuală, guvernul are de gând să impună sancţiuni economice cuprinse între 30.000 şi 300.000 de euro pentru proprietarii paginilor de internet care cuprind materiale puse ilegal la dispoziţia publicului. Executivul spaniol insistă că aceste amenzi nu îi vor privi niciodată pe utilizatorii acestor pagini web.
La sfârşitul lunii februarie, un raport prezentat de Coaliţia creatorilor şi industriilor de conţinut anunţa că în Spania, un total de 3 miliarde de fişiere cu conţinut cultural – filme, materiale video şi audio, sau cărţi în format electronic – cu o valoare estimată la peste 15 miliarde de euro au fost descărcate pe durata anului 2012. Datele au fost obţinute prin intermediul unui sondaj realizat prin interviuri prin internet, pe un eşantion de peste 3.200 de persoane, dintre care peste 2.500 constituie o bază reprezentativă.
Raportul indica faptul că, la aproape un an de la intrarea în funcţiune a comisiei pentru proprietatea intelectuală, nu a fost lansat niciun mesaj clar şi nici nu au fost luate măsuri care să frâneze descărcările ilegale. În plus, se mai arăta şi că, din cauza acestor descărcări ilegale, s-au pierdut peste 24.000 de locuri de muncă, şi se estima faptul că statul nu a mai încasat 189,2 milioane de euro la serviciile de asigurări sociale şi alte 55,9 de milioane în impozitele cuvenite pentru comercializarea acestor produse culturale.
La 1 martie 2012 şi după mai bine de doi ani de amendări şi aprobări, a început să fie aplicată legea Sinde (denumită astfel după cea care a promovat-o, fostul ministru socialist al culturii, Angeles Gonzalez Sinde), odată cu intrarea în funcţiune a noului regulament al comisiei pentru proprietatea intelectuală, organismul care se ocupă de reclamaţiile depuse împotriva posesorilor sau administratorilor de pagini web care pun la dispoziţia internauţilor materiale protejate de copyright. Legea prevede practic o decizie judecătorească obligatorie în cazul închiderii vreunei pagini web pentru descărcări ilegale.
SURSA: Agerpres