Acesta a fost adoptat în primă lectură. Dancă a precizat că ajutorul de stat să fie de 20% din pierderile pe 2020, raportate la cifra de afaceri din anul anterior.
„Este o schemă de ajutor de stat discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri, care urmează a fi notificată Comisiei Europene şi, după aprobarea Comisiei Europene, ordonanţa de urgenţă va fi adoptată în forma finală şi operaţionalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru industria HoReCa şi pentru agenţiile de turism în perioada aceasta”, a spus şeful Cancelariei premierului.
Bani pentru personalul implicat în activităţile de asistenţă socială şi de protecţie a copilului
Tot astăzi, Guvernul a aprobat acordarea unei sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru personalul implicat în activităţile de asistenţă socială şi de protecţie a copilului aflate în subordinea Consiliilor Judeţene, a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
Astfel, se asigură Consiliilor Judeţene sumele necesare pentru plata cheltuielilor necesare asigurării activităţii de asistenţă socială şi de protecţia copilului pentru luna octombrie 2020.
„Este o situaţie dificilă în care, în prezent, aceste instituţii – Direcţiile Generale de Asistenţă Social şi Protecţia Copilului – îşi desfăşoară activitatea, ca urmare a modului în care bugetele Consiliilor Judeţene au fost executate în cursul acestui an”, a spus el.
Acesta a declarat și că unele consilii judeţene care ar fi „desfăşurat acţiuni cu caracter mai degrabă electoral şi au risipit practic banii pentru plata salariilor celor implicaţi în asistenţa socială şi protecţia copilului”.
CJ Bihor a primit 8.250.000 de lei pentru acoperirea acestor cheltuieli, CJ Giurgiu – 3.700.000 de lei, CJ Maramureş – 5.800.000 de lei, CJ Timiş – 10.500.000 de lei, CJ Vrancea – 6.500.000 de lei.
În Bucureşti a fost alocată, pentru acelaşi scop, suma de 5.125.000 de lei, a mai spus Dancă.
Guvernul a acordat o compensare, o acoperire a cheltuielilor legate de asistenţa socială şi protecţia copilului în cuantum de 60%, iar autorităţile locale, consiliile judeţene aveau responsabilitatea acoperirii diferenţei de 40%.
„În multe situaţii, din păcate, din motive legate de anul în curs, atât din motive de criză, dar nu întotdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi preşedinţii de consilii judeţene au administrat în mod responsabil bugetele aflate la dispoziţie, astfel încât aceste instituţii au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor pentru personal”, a mai declarat Ionel Dancă.