Concursul de oferte pentru cele trei programe s-a deschis oficial la 11 septembrie si dureaza aproximativ o luna si jumatate, pina la 25 octombrie. Fondurile au fost prevazute i bugetul pe 2000 pentru zonele defavorizate, iar programele, aprobate prin hotarire guvernamentala. Practic, finantarile trebuiau sa demareze pina la sfirsitul acestui an, pentru ca altfel sumele se pierd, o data cu executia bugetului. intimplator sau nu, programele au fost lansate la apa itr-o perioada de intense framintari politice, i ajun de campanie electorala. Finantarile acopera o sfera destul de larga de activitati, astfel ca se pot plia pe nevoile diversilor itreprinzatorilor. Dar numai daca planurile lor au suficienta greutate locala sau centrala. Mai ales ca totul se va desfasura i aria restrinsa si izolata a localitatilor declarate defavorizate. „Sprijinirea investitiilor” (66 miliarde lei), „Dezvoltarea afacerilor” (70 miliarde lei) si „Sprijinirea activitatilor agricole i mediul rural” (32 miliarde lei) sunt programele puse la bataie i aceasta toamna de Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR) si cele opt agentii regionale din tara (ADR).
„Una dintre conditiile impuse pentru obtinerea de finantare i cadrul acestor programe consta i realizarea investitei propuse i una din zonele defavorizate”, precizeaza Liviu Marcu, presedintele ANDR.
Firmele nou-noute pot solicita finantare
Solutia pare la idemina oricui: „sunt acceptate si firmele nou-ifiintate i aceste regiuni”, precizeaza Sorin Nistor, directorul Politici i cadrul aceleiasi institutii. ANDR coordoneaza la nivel national programele, acestea fiind derulate si implementate i tara de cele opt ADR-uri, organizatii neguvernamentale. Acestea vor pune la dispozitia solicitantilor documentatia pentru itocmirea planului de afaceri, si cererea de finantare si se ocupa de logistica, pe plan zonal, a programelor.
Fondurile se aloca i principal pentru achizitii de echipamente, utilaje, masini, instalatii, constructii de cladiri. Nu poate fi acoperita din ajutorul nerambursabil taxa pe valoarea adaugata. Dupa ifiintarea firmei i zona defavorizata, se va face pasul urmator. Trebuie obtinut, de la ADR zonale, certificatul de investitor, care asigura scutirea de taxe. Pina la realizarea propriu-zisa a investitiilor, se elibereaza cetificatul provizoriu. „Acesta poate fi obtinut i circa doua zile”, precizeaza directorul Nistor.
Interesant fata de alte finantari cu care ne-am obisnuit, de data aceasta este prezentat punctajul maxim, pe criterii. Cele mai multe puncte le aduce numarul de locuri de munca create direct i zona defavorizata, exportul produselor realizate (inclusiv servicii aducatoare de valuta, cum ar fi turismul), procentajul de cofinantare din partea beneficiarului, viabilitatea proiectului din punct de vedere economic.
Foarte transparent! Programele au avut si buget de promovare – de aproximativ 1,8 miliarde lei, o noutate i derularea finantarilor la noi. Laudabil, nimic de zis. Dar si obligatoriu, din cauza suspiciunilor foarte mari care planeaza asupra unor fonduri lansate i plina campanie electorala. Cu atit mai mult cu cit se aloca sume fabuloase – nerambursabile – unui singur beneficiar. in cadrul programului de „Sprijinire a investitiilor”, se pot acorda pina la 10 miliarde lei – circa 500.000 euro, ajutor nerambursabil. Componenta Ricop pentru investitii are prevazut un grant maxim de 100.000 euro.
Alt program Phare, programul de „Politici Regionale si Coeziune”, se limiteaza la valoarea de 62.500 euro per solicitant. in acest context, stabilirea unei limite de 500.000 euro pare o miza grasa, pentru care se vor bate persoane importante. Sa nu uitam ca agentiile de dezvoltare regionala se afla i subordinea Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, forul decizional, alcatuit din oameni politici – cite patru reprezentanti ai consiliilor locale si judetene, din fiecare judet. Selectia si evaluarea proiectelor depuse se vor face la Bucuresti, de catre Comitetul de Evaluare si Selectie. Acest comitet include sapte membri: doi reprezentanti ANDR, alti doi de la Ministerul Industriei si Comertului, respectiv de la Agentia pentru Ocupare si Formare Profesionala. „Ceilalti trei membri provin din afara spectrului guvernamental: de la Camera de Comert si Industrie, de la Asociatia Exportatorilor si Importatorilor din Rominia si de la Asociatia Evaluatorilor din Rominia. Prezenta acestora e o garantie pentru desfasurarea corecta a selectiei”, subliniaza Sorin Nistor. Presiunile vor fi mari, ca oriunde este vorba despre bani multi, luati gratis si cu scutiri de taxe. Firma va fi iregistrata i zona defavorizata, deci va avea pasaport de taxe zero. Realizata i proportie de 75% cu bani publici, afacerea nu va genera venituri pentru buget, fiind scutita de taxe vamale.
Beneficiarul mai are un avantaj: partea lui de cofinantare se accepta si i natura. in acest context extrem de favorabil, creste bataia pe fonduri, dar si suspiciunile, legate de conformitatea dintre proiecte si ce se itimpla pe teren. Fiind localitati izolate, regiunile defavorizate sunt destul de ferite de ochi indiscreti. Pe de alta parte, si obiectul finantarii ii baga pe unii, mai suspiciosi, la idei: se dau bani pentru constructii de cladiri, ca si pentru mijloace de transport. Vor fi cu adevarat hale de productie? in plina campanie electorala, nu este exclus ca acestea sa fie numai de fatada.
Programul „Dezvoltarea afacerilor”
Bugetul total: 70 miliarde lei
Ajutor nerambursabil per solicitant: maximum 1,5 miliarde lei
Cofinantare din partea beneficiarului: minimum 25%
Sunt finantate: achizitii de masini, utilaje, echipamente, instalatii, constructii de cladiri, alte achizitii de mijloace fixe.
Regiuni: Comanesti, Bucovina, Altin Tepe, Filipesti, Ceptura, Albeni, Schela, Motru-Rovinari, Brad, Valea Jiului, Rusca Montana, Bocsa, Moldova Noua-Anina, zona Stei-Nucet, Borod-L