Afaceriştii români cer Guvernului să se implice pentru salvarea micilor companii, precum cele din programul Start-up Nation. Care este mesajul transmis de către preşedintele Romanian Business Chamber, Paula Pîrvănescu.
Paula Pîrvănescu, Președinte RBC (Romanian Business Chamber) face un apel către Guvernul României să ,,întindă o mână de ajutor” pentru salvarea companiilor de tip start-up (microîntreprinderi și profesii liberale) care, în această perioadă duc o grea luptă de supraviețuire din punct de vedere economic.
Președintele RBC, Paula Pîrvănescu, propune următoarele măsuri:
Programul Start-up Nation
- Beneficiarii programului Start-up Nation vor putea decide încetarea temporară a activității fără să li se aplice nerealizarea indicatorilor stabiliți prin acordul de finanțare privind crearea locurilor de muncă și achiziția de echipamente pentru o perioadă de minim 6 luni de zile.
- Suspendarea plății ratelor de credit pe o perioadă de 6 luni de zile pentru beneficiarii programului Start up Nation 2018.
***
- Rambursarea contravalorii biletelor de tratament achiziționate de către pensionari prin CNPP.
- Limitarea achizițiilor realizate de companii private, publice, fonduri de investiții, fonduri suverane, instituții financiare (entități juridice extra-UE) la maxim 10 % din capitalul companiilor românești cotate la BURSA.
- Compensații financiare pentru firmele organizatoare de evenimente tip forumuri de afaceri, conferințe, târguri, expoziții, peste 500 participanți, care au fost anulate în urma crizei COVID-19.
- Rambursarea contravalorii tichetelor de participare prin programul de internaționalizare pentru agenții economici care au făcut aceste cheltuieli în perioada martie 2020 – mai 2020.
- Pentru contractele agenților economici cu instituțiile publice penalitățile NU vor fi aplicate.
- Înființarea unui fond de solidaritate de 1 miliard euro pentru sprijinirea microîntreprinderilor și profesiilor liberale care au avut pierderi în perioada martie 2019 – martie 2020, 50% din cifra de afaceri.
- Suspendarea îndeplinirii indicatorilor stabiliți prin contractul de finanțare, pe o perioadă de 4 luni de zile, pentru proiectele finanțate din fonduri europene (achiziția de echipamente și crearea locurilor de muncă)
- Achiziționarea unor drone de către stat pentru monitorizarea persoanelor aflate în izolare în timpul crizei COVID-19.