Autorităţile turce au decis, după o investigaţie ce a durat un an de zile, să amendeze compania Google cu 71 de milioane de lire turceşti, aproximativ 32 de milioane de euro, pentru impozite neplătite.

Gigantul Google, care are un birou în Turcia, este acuzat că a evitat sistemul naţional de taxe şi a acumulat o datorie de aproximativ 32 de milioane de euro faţă de statul turc. Oficialităţile turce spun că Google datoreză statului bani din operaţiunile derulate de biroul local care are ca obiect de activitate publicitatea online, chiar dacă contractele şi facturile se încheie la sediul din Irlanda. 

Google, care este lider pe piaţa turcă atunci când vine vorba de căutare şi publicitate online, respinge acuzaţiile. Reprezentanţii gigantului web au declarat că în fiecare ţară unde este prezent Google acţionează în conformitate cu legislaţia fiscală a ţării respective, inclusiv în Turcia, şi în prezent se încearcă rezolvarea acestei situaţii.

Un alt incident între Turcia şi Google a fost cel din anul 2007, atunci când Turk Telecom, cel mai mare operator de telefonie fixă din Turcia, a blocat accesul pe pagina YouTube, din cauza unor filmuleţe care îl insultau pe Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

SURSA: TechCrunch