Guvernul ungar a anuntat joi lansarea unui plan de stimuli economici pentru a feri tara de intrarea in recesiune, insa banca centrala a anuntat ca recuperarea sistemului economic va fi lenta.

Gordon Bajnai, Ministerul Economiei, a propus un pachet de 1.400 de miliarde de forinti, sau 6,88 miliarde de dolari, pentru sustinerea companiilor mici si mijlocii si pentru a salva locurile de munca, in urmatorii doi ani. Acesta a anuntat ca economia Ungariei este asteptata sa scada cu pana la 1% anul viitor.

„In primul rand trebuie sa oferim lichiditati companiilor, aceasta fiind cea mai importanta sarcina”, a declarat Gordon Bajnai. „Astfel, in urmatorii doi ani vom oferi economiei lichiditate in valoare de 1.400 miliarde forinti”, a mai adaugat oficialul ungur.

Ungaria a evitat in urma cu o luna intrarea in recesiune printr-un pachet in valoare de 25,1 miliarde de forinti din partea Fondului Monetar International (FMI). Economia Ungariei si-a inceput declinul ca urmare a scaderii cererii pentru exporturi, piata interna avand de suferit din cauza taxelor ridicate si a lipsei creditelor pentru companii.

In ultimul trimestru al anului in curs, rata somajului in Ungaria a crescut pana la 7,7%, iar analistii prevat ca trendul ascendent se va mentine.

Sursa: Interactive Investor