Guvernul ungar a decis să elimine sistemul de notificare a exporturilor pentru cereale și culturi oleaginoase. Eliminarea acestei obligaţii nu reprezintă un risc pentru securitatea aprovizionării interne a Ungariei.
Guvernul ungar a decis să elimine sistemul de notificare a exporturilor pentru cereale și culturi oleaginoase, introdus în martie anul trecut, având în vedere situația de pe piața europeană a cerealelor, a anunțat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI.
Aprovizionarea cu alimente este sigură
Măsura este justificată și de faptul că aprovizionarea cu alimente a Ungariei este sigură și țara își produce propriile nevoi.
Ministrul ungar a amintit că războiul care a izbucnit în februarie 2022 a reprezentat un risc mare pentru exportul cerealelor ungare în circumstanțele de atunci, având în vedere temerile legate de aprovizionarea globală cauzate de întreruperea critică a exporturilor de cereale rusești și ucrainene.
Potrivit lui István Nagy, obligaţia de notificare a îndeplinit o funcție importantă, deoarece a furnizat informații actualizate cu privire la produsele destinate exportului din Ungaria.
„A creat oportunitatea unei posibile intervenții, dar, în același timp, nu a provocat nicio perturbare a exporturilor, deoarece datele preliminare arată că volumul principalelor cereale exportate, respectiv exportul porumbului şi al grâului ar putea fi de aproximativ câte două milioane de tone, anul trecut”, a declarat István Nagy, potrivit MAGYAR HÍRLAP.
Eliminarea obligaţiei nu reprezintă un risc pentru securitate
„Statul ungar nu a intervenit în funcționarea pieței, dar unii cumpărători de cereale au abuzat, din păcate, de poziția lor dominantă față de fermieri, invocând sistemul de notificare”, a adăugat ministrul ungar, care a explicat: Situația de pe piața ungară s-a schimbat fundamental, deoarece efectul de absorbție a încetat din cauza exporturilor ucrainene, care au început într-un ritm crescut din august 2022 și care au continuat să crească dinamic de atunci pe piața mondială, iar cererea de cereale din toate statele membre est-europene ale UE a scăzut semnificativ.
Astfel, eliminarea obligativităţii de notificare a exportului de cereale nu reprezintă un risc pentru securitatea aprovizionării interne, a mai precizat ministrul.
Ministerul Agriculturii din Ungaria monitorizează permanent situația de pe piața cerealelor și va lua măsurile necesare pentru a o stabiliza, a subliniat ministrul ungar.