Guvernul ungar vrea să relanseze economia fără FMI

Ungaria vrea să ia propriile decizii economice şi să relanseze creşterea economică singură, în pofida constrângerilor legate de un împrumut de 20 miliarde euro contractat în octombrie 2008 de la UE şi FMI, potrivit unor surse de guvernamentale, transmite sâmbătă AFP. „Ne-ar plăcea să ne recâştigăm suveranitatea economică, să luăm decizii proprii şi am dori ca populaţia să înţeleagă că creşterea economică se datorează deciziilor guvernului ei şi nu creditel

Ungaria vrea să ia propriile decizii economice şi să relanseze creşterea economică singură, în pofida constrângerilor legate de un împrumut de 20 miliarde euro contractat în octombrie 2008 de la UE şi FMI, potrivit unor surse de guvernamentale, transmite sâmbătă AFP.

„Ne-ar plăcea să ne recâştigăm suveranitatea economică, să luăm decizii proprii şi am dori ca populaţia să înţeleagă că creşterea economică se datorează deciziilor guvernului ei şi nu creditelor de tot felul contractate în străinătate”, a declarat Mihaly Varga, secretar de stat, şeful cancelariei primului ministru, într-un interviu acordat vineri seara canalului privat Hir TV.

„Totul a început cu ajutorul instituţiilor internaţionale în octombrie 2008, şi le suntem foarte recunoscători, deoarece fără ele ţara ar fi putut ajunge în faliment”, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria a renunţat în februarie la ultimele tranşe de la FMI

Ungaria a fost salvată de la faliment în octombrie 2008 de un împrumut de 20 miliarde euro acordat de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi FMI, în special cu condiţia ca Budapesta să-şi reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB în 2010 şi la 2,8% în 2011.

Budapesta a obţinut ceva mai mult de două treimi din sumă, dar în februarie a anunţat că renunţă la ultimele tranşe, preferând să se finanţeze de pe pieţe.

Varga a amintit că Budapesta s-a angajat să-şi menţină deficitul bugetar sub 3,8% în 2010 şi a precizat că Ungaria este deschisă dialogului cu FMI. „M-am întâlnit, spre exemplu, cu directorul misiunii FMI în Ungaria vineri, cu ocazia preluării funcţiei de către noul preşedinte al Republicii Pal Schmitt”, a spus el.

Deficitul pentru 2011 va fi anunţat după negocierile cu UE, în special cu ocazia Consiliului European prevăzut pentru luna octombrie.

Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, a anunţat că Ungaria nu va încerca să-şi menţină deficitul bugetar sub 3% în 2011 dacă alte state membre ale UE vor fi autorizate să aibă un deficit mai important.