În data de 27 ianuarie 2017, Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât interzicerea producerii şi comercializării mărcii de bere "Igazi Csiki Sor", în traducere – Adevărata bere Ciuc, ca urmare a unei sesizări venite de la Heineken. Compania olandeză acuza faptul că marca de bere produsă de Csiki Brewery se confundă cu marca de bere Ciuc, comercializată de Heineken în România.
Janos Lazar şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un acord în decurs de o lună, adăugând că reprezentanţii Guvernului ungar au avut discuţii cu echipa managerială de la Heineken Ungaria precum şi cu ambasadorul Olandei la Budapesta şi le-a cerut să găsească o soluţie la această dispută.
"Cerem grupului Heineken să urmeze principiul trăieşte şi lasă şi pe alţii să trăiască", a spus Janos Lazar.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Heineken refuză să coopereze, Janos Lazar a precizat că există mai multe instrumente la dispoziţia Guvernului pe care Executivul de la Budapesta este gata să le utilizeze pentru a-şi proteja interesele. De exemplu, Guvernul va propune Parlamentului creşterea pragului până la care poate fi acordată o scutire de la plata accizei pentru producătorii de bere artizanală. În conformitate cu prevederile actuale, producătorii de bere artizanală care produc o cantitate mai mică de 8.000 de hectolitri de bere pe an pot beneficia de scutire de la plata accizei iar Guvernul vrea să majoreze pragul la 200.000 de hectrolitri. Măsura se va aplica şi producătorilor de bere care produc şi vând bere în Ungaria, ceea ce înseamnă că va fi inclusă şi Igazi Csiki Breweries.
În paralel, Parlamentul de la Budapesta a început luni să dezbată un proiect de lege controversat care ar interzice Heineken să utilizeze logo-ul său sub forma unei stele de culoare roşie. Janos Lazar susţine că legea are drept obiectiv interzicerea utilizării simbolurilor regimurilor totalitate, precum naţional socialismul sau comunismul. Proiectul de lege prevede o amendă de doi ani de închisoare şi o amendă de 6,5 milioane de euro pentru contravenienţi.
AGERPRES