Guvernul Ungariei va majora compensațiile acordate fermierilor afectați de seceta extremă din 2022

Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a anunțat miercuri, 22 martie 2023, că Guvernul de la Budapesta a majorat de patru ori compensaţia acordată fermierilor maghiari pentru a-i ajuta să compenseze pierderile suferite din cauza secetei extreme din 2022.

50,6 de miliarde de forinţi (129,1 de milioane de euro) vor ajunge până pe 31 martie 2023 la circa 22.000 de fermieri maghiari. Aproximativ 80% din suprafaţa agricolă a Ungariei a fost afectată de seceta extremă, iar 49,7 de miliarde de forinţi vor fi cheltuiţi pentru compensarea pagubelor, a informat oficialul maghiar.

Acesta a precizat că au fost de ajutor subvenţiile pentru asigurări, introduse în ultimul deceniu, companiile de asigurări plătind încă 41 de miliarde de forinţi în legătură cu vremea extremă din 2022.

„Guvernul a înfiinţat un organism operativ care să gestioneze urgenţele provocate de secetă şi a luat măsuri pentru asigurarea stabilităţii financiare a sectorului. Executivul a acceptat propunerea organismului de amânare până la finalul anului a plăţii împrumuturilor fermierilor. Datorită acestor măsuri şi a situaţiei în general robust a economiei, agricultura Ungariei a trecut cu bine prin această situaţiei”, a declarat, miercuri, Istvan Nagy, relatează MTI.

Ungaria ar putea deveni unul dintre principalii jucători pe piața proteinelor de insecte

Potrivit DailyNewsHungary, în viitorul apropiat, Ungaria ar putea deveni unul dintre principalii jucători pe piața proteinelor de insecte. O nouă fabrică urmează să fie construită lângă Budapesta, ce va folosi practici ecologice pentru a accesa un nou segment de piață.

Experții estimează că piața proteinelor de insecte va crește considerabil în anii următori. Agroloop, o întreprindere maghiară, în care s-au făcut investiții în valoare de 1,86 de milioane de euro, se pregătește să exploateze potențialul pieței. Ea a fost înființată în urmă cu șase ani și a primit sprijin din partea Climate KIC, principala inițiativă de inovare a UE în domeniul climatic.

Agroloop oferă o alternativă mai durabilă și mai ecologică, dar noua unitate de producție, care se întinde pe 13.000 metri pătrați, va primi 60 de tone de materie primă pe zi, 18.500 de tone pe an, din care 3.000 de tone de granule de ameliorare a solului, 1.400 de tone de proteine ​​furajere și 300 de tone de grăsimi furajere. Pentru hrănirea insectelor de la fermă, vor fi folosiți furnizorii locali. Noua fabrică va avea nevoie de doar 10 litri de apă pentru o cantitate echivalentă de proteine ​​de insecte.

„Emisiile de gaze nu trebuie uitate. Pentru a produce soia, pădurea tropicală este defrișată. Apoi soia este expediată în Europa, unde sunt hrănite animalele, care o digeră ineficient. Acum, industria agricolă începe să înțeleagă cât de importantă este circularitatea”, a declarat directorul Agroloop.