Anunţul a fost făcut astăzi de către secretarul general al Guvernului, Attila Dezsi, aflat într-o vizită la Deva, informează Agerpres.

Declaraţia şefului SGG confirmă astfel intenţia Guvernului Ungureanu care vrea să emită o Lege privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, aşa cum şi este trecută în programul de guvernare al noului Cabinet. Dezsi a arătat că prin aplicarea acestei măsuri, familiile funcţionarilor publici în cauză vor resimţi mai puţin lipsurile materiale ce decurg din faptul că banii trebuie restituiţi instituţiilor de unde au fost primiţi.

”În România sunt 300.000 de funcţionari publici şi personal contractual care vor beneficia de această amnistie fiscală. Acest lucru înseamnă că sumele pe care ar trebui să le reîntoarcă la bugetul instituţiilor unde sunt angajaţi, în anul 2012, vor fi eşalonate pe termen lung, pentru ca acele familii să nu resimtă lipsuri materiale. De altfel, consider că acei funcţionari publici nu au o vină în mod expres pentru că au primit salarii care, ulterior, au fost considerate ca fiind nelegale”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor face un studiu în urma căruia se va stabili termenul în care sumele de bani încasate fără drept vor fi restituite de către funcţionari instituţiilor de la care le-au primit.

Ce au descoperit inspectorii Curţii de Conturi
Cheltuielile de personal practic s-au dublat în 2008 față de 2005, de la 7,4
miliarde lei (2 miliarde de euro) la 15,3 miliarde lei (4,2 miliarde euro), respectiv o creștere de 104,9%. "Principala vulnerabilitate în ceea ce privește structura cheltuielilor de personal ale bugetelor locale (valabilă și în cazul administrației centrale) este proporția ridicată de cheltuieli reprezentând sporuri, indemnizații, alocații, alte drepturi salariale, respectiv de la 24% în anul 2005 la 32% în anul 2008 în detrimentul salariilor de bază care au evoluat în sens invers de la 50% în anul 2005 la 46% în anul 2008", se arată în Raportul Curţii de Conturi.

Din datele furnizate de entitățile de la nivelul administrației publice locale și centralizate de Curtea de Conturi a reieșit că au fost acordate astfel de drepturi și sporuri în afara cadrului legal în anul 2008 la 4.488 entități, respectiv la 234.029 persoane angajate în administrația publică locală, reprezentând 36,4% din numărul de posturi finanțate din bugetele locale.