Comisia va avea 9 membri și va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor şi serviciilor de informaţii. Președintele Comisiei a fost desemnat Vlad Ștefan Stoica, șeful Cancelariei primului-ministru.

Din comisie vor face parte reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Apărării, Afacerilor Externe şi Transporturilor, precum şi din Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, regia Patrimoniului Protocolului de Stat şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Comisia va avea rolul de a analiza configuraţia caracteristicilor tehnice ale aeronavelor cu configuraţie VIP, destinate vânzării, din flota aerienă a Guvernului italian, să stabilească o valoare estimată pentru fiecare aparat în raport cu valoarea de piaţă şi gradul de uzură, precum şi să negocieze preţul de vânzare în vederea cumpărării.

Conform mediafax.ro, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a primit în toamna acestui an, la rectificarea bugetară, o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale. RA-APPS funcţionează în subordinea SGG.

La jumătatea lunii octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul caută o soluţie pentru încheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasărilor demnitarilor, după ce Cabinetul de la Roma a hotărât să vândă o parte dintre cele şase aeronave pe care le are în dotare.

Anterior, Senatul adoptase ordonanţa Guvernului prin care Ministerul Apărării Naţionale era autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.
Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.