Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că cele două proiecte de lege vor fi aprobate de Executiv într-o şedinţă programată pentru luni. Apoi, documentele vor fi transmise la Parlament pentru procedura asumării răspunderii.
La rândul său, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că angajaţii din sectorul bugetar vor fi reîncadraţi în funcţii din anul 2011, astfel încât vor beneficia de creştere salarială. ”Începând cu 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reîncadrat. În aceste condiţii, cu siguranţă, creştere salarială va exista”, a spus Botiş.
El a precizat că prin noul sistem de salarizare în sectorul bugetar, toţi angajaţii, din diferite ministere, cu funcţii egale, vor fi trataţi egal. „Se vor face reîncadrări pe funcţii, astfel încât fiecare persoană din sectorul bugetar va fi încadrată pe o funcţie şi va da o echivalare pentru toate funcţiile din fiecare minister. Practic, la muncă de acelaşi tip vor fi încadraţi pe aceeaşi funcţie şi va fi o salarizare legată direct de funcţia pe care o are acea persoană”, a spus Botiş.
În anii următori, se va ajunge la creştere salarială de 43%
Ministrul a arătat că salariul care va fi luat în considerare pentru creştere este cel din luna octombrie 2010, iar în timp vor fi înregistrate majorări salariale importante inclusiv în sănătate şi educaţie. „Vom recupera în mod constant în următorii ani, când vor creşte salariile în măsura în care economia ne va permite, dar ceea ce am statuat noi prin legea cadru duce la o creştere totală salarială în jur de 43%”, a spus Botiş.
Ministrul Botiş a evitat să ofere cifrele exacte privind creşterile salariale din sectorul bugetar şi nivelul salariului minim invocând faptul că aceste cifre urmează să fie negociate cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. „Mâine vom avea consultări cu partenerii externi pe această lege şi în funcţie de aceste consultări luni dimineaţa, vom avea o discuţie finală pe Legea salarizării. Mîine se va trimite draftul partenerilor externi. Se negociază, aşa că nu aş putea să vă dau astăzi o valoare”, a spus Botiş.