Guvernul va aproba contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova. Este o investiție de peste 600 milioane de euro

Trebuie menționat că proiectul vizează construcția unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. După finalizarea acestuia, spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), unde vor fi tratați pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt.

„Proiectul constă în construcția unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Spre deosebire de Iaşi şi Cluj, care sunt deservite de institute oncologice consacrate, noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova trebuie să funcţioneze ca centru de tratare a cancerului pentru regiunea SV şi este echipat cu tratamentele şi facilităţile suport adecvate acestui scop”, este scris în expunerea de motive a proiectului.

Noul Spital Regional de Urgenţă va înlocui Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

De asemenea, expunerea de motive a proiectului arată că noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova va înlocui Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă existent în momentul de față. Costul total net al investiţiei a fost estimat la 602,74 milioane de euro.

„Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 368 milioane euro reprezintă circa 73% din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Craiova. Diferenţa de circa 140,52 milioane de euro (27%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat”, este scris în expunerea de motive.

În altă ordine de idei, încă un proiect de lege care urmează să fie adoptat de Executiv vizează ratificarea Acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Bucureşti la 19 mai 2022. Totodată, Guvernul va aproba şi un proiect de lege privind statutul cadrelor militare.

„Demersul legislativ urmăreşte crearea unui nou cadru normativ care guvernează exercitarea profesiei militare, printr-o structurare mai clară, menită să faciliteze interpretarea şi aplicarea unitară a acestuia, precum şi a premiselor pentru reconfigurarea şi aplicarea ulterioară a unui sistem integrat şi eficient de management al resurselor umane, bazat pe competenţă, care să răspundă exigenţelor îndeplinirii obiectivelor organizaţionale, concomitent cu asigurarea condiţiilor pentru creşterea gradului de interoperabilitate cu forţele armate ale statelor membre NATO, UE şi ale celorlalţi parteneri în plan regional şi internaţional. De asemenea, la elaborarea proiectului de lege s-a avut în vedere consolidarea importanţei gradului militar, ca element definitoriu al statutului de cadru militar şi al poziţiei în ierarhia militară”, este scris în expunerea de motive.