Guvernul României va dezbate în ședința de joi proiectul de lege pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Actul normativ are în vedere majorarea salariului de bază minim brut pe ţară la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023.
Dacă proiectul va fi adoptat, salariului de bază minim brut pe ţară va crește la 3.000 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Totodată, guvernanții vor ca din cei 3.000 de lei, 200 de lei să fie scutiți de taxe. Cu toate acestea, proiectul discutat de Guvern nu conține mențiuni cu privire la acest subiect. Taxarea ar însemna modificarea Codului Fiscal, iar acest lucru se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern.
Crește salariul minim în România
Astfel, este propusă neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor.
Totodată, prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.
Prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line.
Guvernul modifică „ordonanața trenuleț”
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022. În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,2 milioane de salariați.
Săptămâna viitoare urmează a avea loc dezbateri în comisiile de specialitate din Parlament, iar joia viitoare ar putea avea loc votul la proiectul de Lege a bugetului pe 2023 în plenul reunit al Parlamentului.
Guvernul mai precizează că de majorarea salariului minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariați, afirmă Executivul.
De asemenea, Guvernul vrea să modifice și așa-numita „ordonanță trenuleț”, iar printre schimbări se află majorarea cu 7,4% a pensiilor sub 3.000 de lei ale militarilor, în afară de indexarea cu 5,1%, conform legii, au declarat miercuri surse guvernamentale.