Guvernul va discuta astăzi proiectul privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care trebuie să restituie o parte din sumele încasate anterior, a declarat premierul Victor Ponta, luni seara la Antena 3.
"Mâine (n.a. azi) avem în şedinţa de Guvern proiectul de lege privind amnistia fiscală a pensionarilor, a mamelor, a celor care au avut sau faţă de care Curtea de Conturi au descoperit acum trebuie să dea banii înapoi", a spus premierul Ponta, luni, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.
Pe 31 iulie, premierul Victor Ponta a cerut ministrului Muncii să elaboreze un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, astfel încât bătrânii să nu mai ajungă în situaţia de a se sinucide.
Legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, a declarat premierul Ponta, precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.
Rovana Plumb: Vom acorda amnistie fiscală pentru mame şi pensionari
Peste 12.460 de mame pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părţi din indemnizaţia pentru creşterea copilului vor fi amnistiate fiscal prin intermediul unei propuneri legislative care va fi făcută pe data de 20 august, a anunţat, pe data de 1 august, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.
Măsura amnistiei fiscale va fi aplicată şi în cazul tuturor pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, atunci când aceştia se confruntă cu debite generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei în domeniul asigurărilor sociale.
'Pentru a veni în sprijinul mămicilor, guvernul propune modificarea Ordonanţei numărul 111 (Ordonanţa de Urgenţă nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 n.r.), privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în felul următor: orice părinte, mamă sau tată, care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului, va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi, desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de până la trei indicatori sociali de referinţă, respectiv 1.500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce priveşte cele 12.460 de mămici pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părţi din indemnizaţia pentru creşterea copilului, acestea vor fi amnistiate fiscal prin propunerea legislativă pe care o vom face pe data de 20 august, în cadrul Şedinţei de Guvern. Cele 12.460 de mămici sunt cele care au obţinut venituri suplimentare', a afirmat Rovana Plumb, potrivit Digi 24.