Noua participaţie a statului român la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, va fi discutată miercurea viitoare în Guvern. "Memorandumul este deja pregătit şi va fi discutat miercuri în şedinţă de Guvern. Nu vă pot spune acum ce decizie s-a luat, nu pot vorbi peste premier. Veţi afla săptămâna viitoare", a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi
Noua participaţie a statului român la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, va fi discutată miercurea viitoare în Guvern.
„Memorandumul este deja pregătit şi va fi discutat miercuri în şedinţă de Guvern. Nu vă pot spune acum ce decizie s-a luat, nu pot vorbi peste premier. Veţi afla săptămâna viitoare”, a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 este derulat de societatea mixtă EnergoNuclear, controlată în proporţie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica.
Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia), GDF SUEZ) Franţa) şi CEZ (Cehia), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.
Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune cel mai probabil în 2017.
Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologia canadiană CANDU 6.