Guvernul este acuzat că și-a încălcat promisiunile iar împotriva sa se vor începe procedurile de executare silită pentru a se recupera banii câştigaţi în instanță. Motivul este legat de faptul că drepturile salariale ale unei anumite categorii de bugetari nu au fost incluse în proiectul privind rectificarea bugetară.
Guvernul este acuzat de către Sindicaliştii din învăţământ (FSLI) că și-a încălcat promisiunile, motiv pentru care vor fi demarate procedurile pentru executare silită în vederea recuperarării banilor câştigaţi în instanţă, deoarece drepturile salariale nu au fost incluse în proiectul de OUG privind rectificarea bugetară, se arată într-un comunicat de poresă.
„Vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câştigaţi în instanţă şi neincluşi de Guvern în rectificarea bugetară. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că în Proiectul de OUG privind rectificarea bugetară, nu au fost incluse sumele pentru plata sentinţelor judecătoreşti, aşa cum prevede legea. Această atitudine faţă de colegii noştri care au sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi şi care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulţumire, iar Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti” arată într-un comunicat de presă al FSLI.
Sindicaliștii din învățământ au susținut că Executivul are obligaţia de a asigura fondurile necesare pentru plata tranşei drepturilor salariale aferente anului 2018 şi cele restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentinţele judecătoreşti. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat, a spus FSLI.
“Guvernanţii au promis că aceste restanţe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie a.c. Constatăm însă că această promisiune este încălcată, ceea ce crează nemulţumiri în rândul membrilor noştri. Acelaşi proiect de act normativ prevede că bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale urmează să fie redus cu 198 milioane lei, bani proveniţi din capitolul: proiecte cu finanţare din fonduri europene, lucru de neînţeles dacă ne gândim la neajunsurile sistemului de învăţământ românesc şi la faptul că multe dintre unităţile de învăţământ au nevoie de dotări”, se mai arată în comunicat.