Pachetele de actiuni pe care BERD si IFC le vor putea achizitiona la privatizarea BCR ar putea fi majorate, au mentionat sursele citate, care au adaugat ca negocierile vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii iunie. „Dupa aceste discutii, vom stabili procentele pe care BERD si IFC le vor detine la Banca Comerciala Romana si, implicit, daca este nevoie sa modificam strategia de privatizare a BCR, in sensul majorarii numarului de actiuni ce vor fi detinute de cele doua institutii”, au spus sursele citate.

Greva generala la Automobile Dacia Pitesti
Angajatii uzinelor Dacia Pitesti au intrat in greva generala saptamana trecuta, pentru a obtine cresterea salariilor cu peste 20 la suta, prin contractul colectiv de munca. Matei Bratianu sustine ca sindicatele de la Dacia Pitesti nu au cu cine sa negocieze cererea de crestere a salariilor cu 23,3 la suta. „Protestul nu da semne sa se incheie, caci administratia franceza a dat semne de lasitate si a plecat din tara”. Sindicalistii de la Dacia sustin ca angajatorul francez de la Renault nu este de acord cu o majorare a veniturilor salariatilor cu mai mult de 14 la suta, in timp ce ei solicita o crestere de 23,3 la suta. In momentul de fata salariul mediu la Dacia Pitesti este de 123 de euro, sustin sindicalistii.

Consultanti pentru privatizarea distributiei de gaze
Un consortiu format din Credit Suisse First Boston (CSFB) si Fondul Romano-American de Investitii (RAEF) va asigura serviciile de consultanta pentru privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, a declarat Catalin Mocuta, responsabilul RAEF cu acest proiect. Surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor au indicat ca numele companiei care va asigura serviciile de consultanta pentru cele doua societati de distributie a gazelor naturale va fi facut public saptamina aceasta de catre Comisia Europeana.
    
BRD va lansa un produs de acumulare
Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale va lansa, in luna martie, un produs de acumulare in valuta, denumit „Brad”, la care suma minima de depunere este de 2.000 de euro si 10% din plasament reprezinta o polita de asigurare, a declarat Rozaura Stanescu, director al Directiei Studii pentru Produse si Piete Persoane Fizice din cadrul bancii. „Ca si Stejar, acest produs va fi lansat impreuna cu societatea de asigurare AVIVA. Brad este un instrument de economisire pentru minimum cinci ani. Sumele vor fi gestionate de un fond de investitii din Luxemburg, iar plasamentele vor fi efectuate in obligatiuni emise de companii, a adaugat Stanescu. Retragerea sumei nu poate fi realizata inainte de doi ani, iar dupa cinci ani investitia poate fi lichidata fara penalizari.
Lista produselor alimentare pentru care Romania solicita protectie
Lista cu produsele agricole si alimentare pentru care Romania solicita protectie pe piata Uniunii Europene va fi intocmita si transmisa la Bruxelles in acest an, a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Lista va fi realizata impreuna cu directiile judetene pentru agricultura si alimentatie, care vor trebui sa identifice tipurile de produse pentru care Romania solicita protectie la comercializarea pe piata UE. Unul din obiectivele politicii de calitate a UE este protejarea producatorilor impotriva utilizarii abuzive a denumirilor, dar si a consumatorilor impotriva indicatiilor false privind originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului. Inregistrarea unei denumiri in vederea protejarii poate fi solicitata de un grup de producatori sau de o persoana, iar protectia este acordata in cazul in care metodele de productie utilizate sunt autentice, iar caracteristicile produsului difera de cele ale unor alte produse similare.

ING Bank Romania a obtinut un profit brut de 26,8 milioane de euro
ING Bank Romania a obtinut, anul trecut, un profit brut de 26,8 milioane de euro, in usoara crestere fata de anul trecut, cand a raportat un profit brut de 26,6 milioane euro, a declarat Misu Negritoiu, director general adjunct al bancii. Activele totale ale bancii s-au ridicat la 763,4 milioane de euro, nivel similar celui de la sfirsitul anului 2001. Cresterea cea mai semnificativa s-a inregistrat la nivelul creditelor, care s-au majorat cu peste 15%. „Creditele in lei s-au dublat anul trecut. Avand statut de sucursala si nu de filiala, o mare parte din expunere este preluata de unitatile externe. Este vorba de sute de milioane de dolari care nu se regasesc in bilantul ING Bank Romania”, a explicat Misu Negritoiu. Veniturile bancii in exercitiul financiar precedent au fost de 52,5 milioane de dolari, in crestere cu 2,3 milioane de dolari fata de anul 2001.

HVB a raportat prima sa pierdere anuala
Grupul bancar HVB din Germania a raportat prima sa pierdere anuala inainte de impozitare, aferenta anului 2002, in valoare de 821 milioane de euro, ca urmare a inscrierii unor provizioane ridicate si a crizei economice interne, informeaza Reuters. Deficitul neimpozitat din trimestrul al patrulea 2002 s-a ridicat la 1,085 miliarde de euro, fata de profitul de 456 milioane de euro obtinut in perioada similara din 2001. „Anul 2002 a fost cel mai dificil si mai neprofitabil an din istoria bancii”, a aratat Dieter Rampl, directorul executiv al HVB. Conducerea grupului bancar a subliniat ca deruleaza cu succes un program de reducere a cheltuielilor administrative. Anul trecut, acestea s-au ridicat la 7,07 miliarde de euro, comparativ cu cele 7,71 miliarde de euro raportate in 2001. De asemenea, cheltuielile din ultimele luni ale anului 2002 au scazut fata de trimestrul anterior de la 1,77 miliarde de euro la 1,53 miliarde de euro.