Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, miercuri seară, că Guvernul de la București va lansa o agenţie dedicată investiţiilor străine, ca punct central de comunicare cu firmele interesate să investească în țara noastră. Agenția respectivă va funcţiona în subordinea nemijlocită a prim-ministrului României.
Guvernul României va lansa o agenţie dedicată investiţiilor străine
Potrivit spuselor sale, după doi ani marcați de pandemia provocată de coronavirus şi de războiul declanșat în țara vecină, este importantă o colaborare bazată pe deschidere între Guvernul de la București şi companii străine în scopul găsirii celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea României.
„Parteneriatul dintre Guvernul României şi Consiliul Investitorilor Străini este o certitudine, iar prezenţa mea, astăzi, la evenimentul organizat de dumneavoastră confirmă relaţia de încredere pe care o avem. (…) Vom lansa o agenţie operaţională şi eficientă dedicată investiţiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România.
Această agenţie va funcţiona la Guvern în subordinea nemijlocită a prim-ministrului şi urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului, ulterior să fie operaţionalizată”, a declarat, miercuri seară, Nicolae Ciucă, fiind prezent la evenimentul de lansare a proiectului „Va Urma”, iniţiat de către Consiliul Investitorilor Străini.
„Măsurile pe care le-am luat au reflectat acest dialog constant. Ne-am angajat să nu venim cu taxe noi şi să nu le creştem pe cele existente şi ne-am ţinut de promisiune, deşi nu a fost un lucru uşor şi la îndemână. Am promis stabilitate şi predictibilitate pentru investitori şi ne-am ţinut de cuvânt.
Ne-am asumat să fim guvernul care susţine investiţiile şi am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii în ultimii 32 de ani; avem peste 90 de miliarde de lei alocate în bugetul de stat. Această politică asumată de Guvern a beneficiat şi de dinamica investiţiilor străine directe, cu peste 21% în primele şase luni din acest an”, a adăugat prim-ministrul României.
România va deveni un pol de securitate energetică în Europa
Potrivit spuselor sale, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în primele şase luni ale acestui an cu 35%, comparativ cu perioada similară din 2021. Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că pentru dezvoltarea şi modernizarea României, Guvernul de la București are alocat pentru următorii ani un pachet consistent de finanţare, în valoare de 100 miliarde euro, din care 90 miliarde euro sunt bani europeni.
Nicolae Ciucă a adăugat că țara noastră s-a angajat să facă investiţii pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune, fiind deja „pe drumul cel bun” în această direcţie. Potrivit spuselor sale, tranziţia energetică şi transformarea digitală se află pe agenda Guvernului de la București.
„În paralel susţinem proiectele verzi la care ne-am angajat prin PNRR pentru că vom depăşi la un moment dat şi această criză energetică, iar tranziţia către neutralitatea climatică este un obiectiv pe care nu trebuie să-l abandonăm.
Încurajăm dezvoltarea unui dialog constructiv cu mediul de afaceri, cu mediul academic, din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, până în anul 2040, în conformitate cu nevoile cetăţenilor şi cu dezideratele europene”, a completat oficialul român.