Conform celor scrise de către Raluca Turcan pe Facebook, Guvernul va lansa o schemă de decontare pentru universităţi de 10 milioane euro pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi.
„La Consiliul Național al Rectorilor de la Brașov am anunțat că, împreună cu Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, vom lansa la nivelul Guvernului, o schemă de decontare pentru universități de 10 mil. euro, pentru achiziția de măști și dezinfectanți pentru anul școlar universitar în curs”, a transmis Raluca Turcan într-o postare făcută pe Facebook.
50 de milioane euro achiziția de dispozitive electronice
De asemenea, Raluca Turcan a transmis că Guvernul va deconta cu 50 de milioane euro achiziţia de dispozitive electronice pentru studenţii defavorizaţi.
„De asemenea, vom deconta cu 50 de milioane euro achiziția de dispozitive electronice pentru studenții foarte săraci.
Decontarea va funcționa pe același principiu ca și schema de decontare pentru tablete, măști și dezinfectanți din învățământul preuniversitar.
Amintesc faptul că aceste scheme de decontare sunt foarte eficiente. Ele au fost aplicate la achiziția de echipamente și materiale medicale pentru care, de la un plafon de 350 milioane de euro ne apropiem deja de 1 miliard”, a conchis aceasta.
Prioritate zero pentru Guvern
Guvernul a stabilit o prioritate zero înaintea startului noului an școlar. Se vrea ca școlile să fie racordate în cel mai scurt timp la internet.
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că urmează să se întâlnească, în această seară, cu reprezentanţii ANCOM şi ai operatorilor de telefonie mobilă, pentru a discuta despre asigurarea accesului la internet în şcoli.
„Avem o întâlnire cu ANCOM şi operatorii de telefonie mobilă, să vedem, faţă de cele 2.800 de unităţi şcolare care şi-au crescut capacitatea de racordare la fibra optică, să vedem ce mai putem face pentru celelalte, să crească şi puterea de acoperire cu reţea şi, în perspectivă, acoperirea cu fibră optică”, a precizat Turcan, în debutul şedinţei de guvern.
Prim-ministrul Ludovic Orban a adus în discuţie simplificarea procedurilor de autorizare în ce priveşte tragerea de fibră optică sau construcţia de antene.
„Noi trebuie să continuăm planul. Chiar dacă nu o să reuşim să conectăm toate arealurile, noi trebuie să continuăm planul. Inclusiv, trebuie să vedem dacă nu putem simplifica procedurile de autorizare pe tragerea de fibră optică, pentru construcţia de antene şi tot ceea ce este necesar pentru creşterea acoperirii reţelelor de telefonie, astfel încât să asigurăm accesul la internet. Lucrul acesta, normal, trebuia făcut demult, dar asta este. Tot noi va trebui să rezolvăm toate temele acestea, dar vreau să găsim un plan în care să ne mişcăm într-un ritm cât mai rapid posibil”, a spus premierul.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin